Újdonságokkal várják Sarkadon a természet kedvelőket!

Ha túrázni, evezni vagy pecázni szeretne, Sarkad az ideális helyszín! Csodálatos erdők, folyók, illetve tavak teszik változatossá a tájat és tartalmassá a pihenést.

A közel 10 ezer lakosú Sarkad városa Békés megye északkeleti részén, a Fekete-Körös jobb partján helyezkedik el. Gazdag történelmi múlttal bíró település, amelynek területén a honfoglalást követően rögtön megjelent a magyarság. Túlélte a tatár dúlást, az évszázados török harcokat, a sarkadi hajdúk harcoltak Rákóczi mellett és megvédték a sarkadi várat a labancokkal szemben. A 19. század végére már a méltán híres cukorgyár mellett tégla- és cserépgyár is működött a városban, a vasút pedig bekötötte várost Európába. 

Sarkadra várják a természetkedvelőketForrás: KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

A város adottságai kedveznek a turizmusnak, a természetjáró gyalog- és kerékpáros túráknak. Csodálatos erdők, folyók és tavak teszik változatossá a tájat. Az országos Kék Túra alföldi útvonala érinti a Sarkadi kistérséget, és a közeli Körös-Maros Nemzeti Park páratlan szépsége is vonzza a túrázni vágyókat. A város határában található a magyarországi vízitúra útvonalak induló állomásaként jegyzett ökörörményi strand, amely a vizitúrázók számára nyújt csodás élményeket. Sarkad legismertebb építészeti nevezetessége az 1700 körül épült, a város központjában álló református templom, amely kilenc különleges fiatornyáról nevezetes. Szószékét 1869-ben építették meg, dísze az a faragott pelikán, amely egyben a város jelképe is. A város híres, országos műemléki védettség alatt álló épülete az oszlopcsarnokos Almásy-Kastély, amely 1829-ben klasszicista stílusban épült.

A város adottságai kedveznek a turizmusnakForrás: KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

Sarkad mértani középpontjában található az öt hektár alapterületű Éden-tó, amely kellemes időtöltésre ad lehetőséget a horgászni, pihenni és csónakázni. A tóban többek között pontyot, a süllőt és a kárászt is lehet fogni. Nevét a fekvése után kapta, mivel a korábbi Bihar vármegye délnyugati sarkán terült el. 1997-ben új formát és funkciót kapott, hiszen a Gyepes kiöblösödéseként létrejött Széles-vízből kialakítottak egy második tavat is, az Éden II-t. Az így kialakult tórendszer a település központi részén Sarkad egyik fő turisztikai attrakciója.

Az Éden-tóban többek között pontyot, süllőt és kárászt is lehet fogniForrás: KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

A város az elmúlt években már több olyan beruházást is megvalósított, melyek a település turisztikai lehetőségeinek fejlesztését célozták. Egy újabb fejlesztéssel gyalogos és lovas túraútvonalakat alakítottak ki, tájékoztató táblákkal és pihenőhelyekkel. A város ékszerdobozának számító Éden tavaknál található szigethez kapcsolódóan megépült az ide vezető út, illetve egy 20 gépjármű befogadására alkalmas kavicsos parkoló a Hargita sétányon. A szigeten egy 150 fő befogadására alkalmas fedett közösségi tér jön létre, emellé pedig a két tó közötti területen egy három szint magas tégla falazatú kilátó épül, melynek első szintjén egy fából kialakított teraszról jól belátható lesz a táj. A tó benzinkút másik részén egy filagória épül meg.

A cél a turisztikai lehetőségek fejlesztéseForrás: KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

A magyarországi vízitúra útvonalak induló állomásaként jegyzett ökörörményi strandon új mobil kikötő, és vizesblokk kerül kialakításra a túrázók számára. A pályázati támogatásból a turisztikai és egyéb városi rendezvények kiszolgálására kiválóan alkalmas rendezvénysátor, valamint mobil lelátó és mobil színpad beszerzésre kerül.

A fejlesztés tartalmas szabadidős programunkat és kellemes kikapcsolódást ígér a Sarkadra érkező vendégeknekForrás: KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.

A fejlesztés tartalmas szabadidős programunkat ajánl, és kellemes kikapcsolódást ígér a Sarkadra érkező vendégeinknek. Reméljük, mihamarabb ellátogatnak ebbe a hangulatos alföldi kisvárosba, és a csodás természeti értékek mellet megtapasztalják a sarkadiak vendégszeretetét!

Projektkód: TOP-1.2.1-15-BS1-2016-00031, „Öko- és aktív turisztika komplex fejlesztése Sarkad városában"

A magyar állam és az Európai Unió által nyújtott támogatás: 171 253 865 Ft

A projekt a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

További információ: www.sarkad.hu

A projekt a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.Forrás: KBC Békés Megyei Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek