Bartók Plusz: Opera mindenkinek!

Színes, sokféle operai ízlést kielégítő műsort állított össze a Bartók Plusz Operafesztivál, amelyet június 14–23. között rendeznek meg Miskolcon.

Az operára gondolhatunk úgy, mint egy kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó alkotásra. Tekinthetünk rá különlegességként, de felfoghatjuk szórakoztató, sok embernek örömet adó játéknak is. Ezeket az elvárásokat ötvözi a Bartók Plusz Operafesztivál idei programja, amely új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál. 

A Bartók Plusz Operafesztivál idei programja is számos élményt kínál a zene kedvelőinekForrás: Bartók Plusz Operafesztivál

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi bemutatója ígérkezik. A fesztiválközönség ebben a nemzetközi koprodukcióban készülő előadásban az operajátszás élmezőnyével találkozhat.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar – Kocsis Zoltán (1952–2016) karmester-zongoraművész munkásságának köszönhetően – a Bartók-életmű mértékadó megszólaltatója. Az együttes élén 2017 óta álló Hamar Zsolt Liszt-díjas művész a fesztivál Kékszakállú-előadásában nemcsak a karmester zenei, hanem a rendező alkotói útját is végigjárja kitűnő előadóművészek támogatásával. Judit szerepében Rost Andrea, a Kossuth-díjas kitűnő szoprán lép fel, a Kékszakállú herceg szerepét Palerdi András énekli. A „Kékszakállú plusz" est különleges fényjátékkal kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul.

KékszakállúForrás: Bartók Plusz Operafesztivál

A klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban, a Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztivál színpadán mutatkozik be a nagyközönség előtt.

Az „Operát mindenkinek!" jegyében készülő Ezrek operája programban egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül a figyelem középpontjába. A beavató-előadás utáni premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában láthatják majd a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

Különleges szabadtéri helyszínekkel is készül a fesztiválForrás: Bartók Plusz Operafesztivál

A kiemelt koncertprogramban két gálahangverseny is szerepel. A Bartók Plusz nyitónapi operagáláján Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé a főszerep, míg a zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak legszebb áriáival igyekeznek a szólisták egymással versengve megnyerni a hallgatóság szívét. 

A Bartók Plusz Operafesztivál − művészeti elképzeléseihez híven − idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, „... és Echo" története felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült" zenész, Igudesman & Joo „Kis éji rémzene" című világjáró show-műsorában a klasszikus zene bájos, magával ragadó humorral bontakozik ki.

A tíznapos fesztivál maga a zene ünnepeForrás: Bartók Plusz Operafesztivál

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek