"Hamvából újjáéledt szerelem"- királynék, sorsok a Diósgyőri várban

  Szerelmi házasság a középkorban? Nagy Lajos királyunk ezt is megengedhette magának, egy olyan időben, amikor a magyar királyé volt a legáhítottabb trón Európában. Erről a hűséges szerelemről, a meghitt pillanatokról és a királyi udvar életéről is mesélnek Diósgyőr várának falai. Mindazokat, akik felkeresik Miskolcon, a Bükk ölelésében rejtőző királyi palotát, ma is udvarhölgyek és lovagok fogadják, az időutazást pedig a korhű berendezési tárgyak mellett, hagyományőrző programok és modern eszközök is segítik.

  Miután Luxemburgi Zsigmond Cillei Borbálának ajándékozta, a mindenkori királynék jegyajándéka volt Diósgyőr vára. Ezért is emlegették akkoriban a királynék váraként, a „királynék jegyruhájaként". Ezt a történelmi kort őrzi a királynéi palotaszárny, ahol a kifinomult ízlés és a középkori „luxus" is megjelenik. A kényelemmel azonban nem járt együtt az intimitás, a királynék napjuk nagy részét udvarhölgyeik társaságában töltötték. Beatrix királyné sokat imádkozott gyermekáldásért, de a sakk asztal is róla mesél; a korabeli elbeszélések szerint ebben a játékban nem volt, aki legyőzze. 

  Diósgyőr vára, más néven a királynék váraForrás: Diósgyőri Vár

  A kétszintes palotában több mint húsz terem várja, hogy a látogatók felfedezzék. Láthatják a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a különleges, kétszintes várkápolnát. A vár földszinti helyiségeiben megismerkedhetnek az alkímia világával, benézhetnek a fazekas és a fémműves műhelybe vagy akár a vártörténet, várbirtok, vadászat szobájába is. A felső szintet tárlatvezetés keretében is megismerhetik az ide érkezők, míg az alsó szintet önálló megismerésre ajánlják. A vár egyik legkülönlegesebb sajátossága a viseletbe öltözött várnép, akik izgalmas, szórakoztató módon mesélnek a Diósgyőri vár történetéről, a falai között zajló diplomáciai eseményekről, az itt szövődő szerelmekről, intrikákról, cselszövésekről, a középkori mindennapokról.

  A kétszintes palotában, több mint 20 terem várja, hogy a látogatók felfedezzékForrás: Diósgyőri Vár

  A Diósgyőri vár a Bükk hegység ölelésében, alig tíz kilométerre található Miskolc belvárosától. Szomszédságában fekszik a Lovagi Tornák Tere, amely együtt él a várral, bekapcsolódik a történelmi játékokba, otthon ad lovas versenyeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak.

  A Lovagi Tornák TereForrás: Toth Gyorgy

  Június 8-9-én a nagy múltú Fonó várja a szórakozni vágyókat, ahol gasztronómiai finomságok, utcazenészek, és népi játékok szórakoztatják a család apraját-nagyját. Este pedig a „kishegyesi díva", Rúzsa Magdi, és a „zsivány pop" legjobbjai, a Kowalsky meg a Vega ad koncertet a Lovagi Tornák Tere színpadán.

  Június 8-9-én a nagy múltú Fonó várja a szórakozni vágyókatForrás: Diósgyőri Vár

  Július utolsó hétvégéjén a vár legnagyobb, immár nemzetközi történelmi játéka, a XX. Középkori Forgatag várja a nézőket fordulatos, meglepetésekkel teli előadásokkal és látványos küzdelmekkel. A programban emellett helyet kapnak a középkori táncok, vásári komédiák, udvari zenekarok és a Diósgyőri vár történetét idéző jelenetek is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!