Ha tavasz, akkor Mátra!

A tavaszi napsütés mindenkit a szabadba csal, kirándulásra csábít. A csend és a jó levegő maga a Mátra, de annál sokkal több! Az év minden szakában, különösen az ébredő természetben érdekes és izgalmas attrakciók várják a vendégeket, akár extrém sportokról, akár természetjárásról vagy kulturális kalandozásról, esetleg borokról és gasztronómiai barangolásról van is szó.

Az ország egyik legnagyobb természettudományi kiállítása a Mátra MúzeumbanForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

Sokan a Mátrába tartva csak átutaznak Gyöngyösön, így kihagyva az Orczy Kastélyt, melyben az ország egyik legnagyobb természettudományi kiállításának helyet adó Mátra Múzeum talál-ható, a Ferencesek Műemlékkönyvtárát, a Szent Korona Ház Egyházi Kincstárgyűjteményét, vagy éppen a Városi Könyvtár Hermann Lipót kiállítását és a Huszár Lajos Éremtárat. A han-gulatos belváros, a Fő tér, számos rendezvény helyszíne tavasszal, melyek közül kiemelkedik a Városi Majális, a Gyöngyösi Könnyűzenei és Rockfesztivál és a Mátrai Bornapok. Aki a nyári forróságban egy kis hűsölésre vágyik, annak ott a városi strandfürdő. Gyerekeknek kihagyha-tatlan program a város határában lévő kisállatkert, valamint az Orczy Kastély mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre érve meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt.

A kisvasúttal ellátogathatunk Mátrafüredre isForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

Gyöngyöst hátrahagyva, ha a Mátra felé vesszük az irányt, akkor jól tesszük, ha még Mátrafü-red előtt letérünk a Farkasmályi pincékhez. Ott ugyanis remek mátrai borok és vendégszerető házigazdák várnak minden szomjas turistát. S ha már mátrai borokról esik szó, talán nem árt emlékeztetni: a Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hek-tárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyomá-nya volt a szőlőtermesztésnek. Az elsősorban „fehérboros" borvidék friss, illatos, gyümölcsös borairól híres. Ma a szőlőfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak a térség tájjellegű ételeihez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A Borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év minden napján.

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint visszaForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 kilométer hosszú turistaút-hálózat vezette a kirándulókat. Jelenleg az utak, jelzések és erdei létesítmények karbantartása folyamatos, sőt a modern kori igényekhez igazodva már működik egy – a www.gyongyos-matra.hu oldalról elérhető – online túrakereső is, amely segítségével mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes utat. Egy ezek közül azoknak, aki inkább csak kellemes kirándulást, mintsem kimerítő túrát tennének: Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Nem messze innen, az Oxygen Adrenalin Parkban nyári bobpályán, függőhídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók.

Kellemes kirándulások csodás helyekenForrás: Picasa

A túrák kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol többek közt vezetett segway-, mountaincart- vagy épp monsterroller-túrákra lehet jelentkezni. S, hogy mik is ezek a vagány járgányok? A monsterroller például egy olyan új generációs roller, amely Ausztriát és Szlovéniát már meghódította. A hagyományos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy „ballonos" kerék különbözteti meg. Főképp lejtőkön, lankás vidéken használatosak, és már 13-14 éves kortól hajthatják a gyerekek is. A vadregényes és egyedülálló hegyi sport az egész családnak új típusú és tartalmas szórakozást kínál az év minden napján a Mátrában. A túra izgalmas, de egyben biztonságos is, hiszen teljes védőfelszerelést biztosítanak a szervezők.

Különleges járgányokat is biztosítanak a hegyi-túrákhozForrás: Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület

Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, legyen szó magánszállásról vagy akár 4 csillagos szállodáról. Az aktív programokban megfáradt kirándulók kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket.

További programok, információk találhatóak a térségről a www.gyongyos-matra.hu honlapon. Ugyanitt szálláshelyekről, éttermekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek