Felfedezőút a Szegedi Szabadtéri városában

A Szegedi Szabadtéri Játékok sokszínű műsora mellett a város és környéke is számos különleges látnivalót kínál a Dél-Alföld napfényes és pezsgő fővárosában.

Szeged, a napfény városaForrás: Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft.

Szegedet legtöbben a napfény városaként emlegetik, hiszen itt a legmagasabb a napsütötte órák száma a magyarországi nagyvárosok között. Nemcsak a napfényből jutott az átlagosnál több ebbe a szelíd és szerethető városba, hanem hangulatos kerthelyiségekből, a nyári hőségben is kellemes parkokból és természetesen kulturális programokból is: a Szegedi Szabadtéri Játékok 9 produkciójának 28 előadása mellé mindig találhatnak a városba érkezők egyéb kikapcsolódási lehetőséget is.

A Tisza-part ugyan nem a görög, spanyol vagy horvát tengerpart, de hasonló pezsgés van a nyári napsugaraktól forró homokon. A belváros is igazi mediterrán hangulatú, egymást érik a napsütötte kávézó- és cukrászdateraszok. A nyüzsgés pedig késő este sem áll meg, így a Szegedi Szabadtéri Játékok este kilenckor kezdődő előadásai után is garantáltan találunk bohéman hangoskodó vagy éppen csendesen csevegő társaságokat és percek alatt otthonossá váló helyeket.

A Szabadtérit nyitó díszbemutatóForrás: SzeSza_image_Romeo_Dusha_nagy

Már a Szabadtérit nyitó díszbemutató időpontjában (június 21-22), a Hullámzó világ táncjáték körül is rengeteg programlehetőség kínálkozik. Akik a We Will Rock You című Queen-musicalt megnézik (június 28 – 30. között, illetve július 5-én és 6-án), feltehetően a szereplőktől kedvet kapva folytathatják a rocklegendák éltetését. A Szerelmes Shakespeare című romantikus komédia után szó szerint belekóstolhatnak az V. Nemzetközi Söröm fesztiválon abba a hangulatba, melyben talán az ihletet is kereste néhány drámaíró... Azoknak pedig, akik a Titanic-musicalre érkeznek, egészen más jellegű élményt kínálhat a Hungarikum Fesztivál vagy a Rakpartfeszt is – a fesztivál nagyon is mai zsivaja a nagyszabású musical ősbemutató kortalan szépségét. A világhírű, szabadtéren először látható Hófehérke és a hét törpe családi balett biztosan elvarázsolja a gyerekeket (előadások augusztus 16–19. között), mely rájuk tekintettel korábban, este nyolckor kezdődik az újszegedi ligetben. Azonban a szülőknek sem kell aggódniuk: a mesés látványvilág, a könnyen megjegyezhető dallamok és a szavak nélkül, a tánc nyelvén is érthetően beszélő szereplők velük is feledtetik az idő múlását.

A Sóhajok hídjaForrás: Szeretlek Magyarország

A másnapi városnéző séta során aztán érdemes felkeresni a helyi Sóhajok-hídját, ami azzal együtt, hogy a híres velencei mintájára épült, igazából szebb és kecsesebb az eredetinél – eredetileg azért épült, hogy Ferenc József császár a szegedi látogatása során észrevétlenül közlekedhessen a szállása és a városháza között. Szintén velencei mintára készült el az 1879-es nagy szegedi árvíz után a Dóm tér is, ahová a Szabadtéri Játékokat megálmodták.

Az ország első vasbeton víztornya a Szent István térenForrás: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.

Szintén kevésbé közismert, de különleges látnivaló a városban az ország első vasbeton víztornya a Szent István téren, mely köré pihenőpark épült, benne pedig fizikatörténeti kiállítást alakítottak ki, felállítottak egy Foucault-ingát, a Föld saját tengelye körüli forgását bizonyítandó. A víztorony tetejéről pedig elképesztő panoráma tárul elénk, közel ötven méter magasból. Akik Moliére komédiája, a pazar szereposztásban színre vitt Don Juan-előadás rekeszizom-tornája előtt szeretnék megmozgatni a végtagjaikat is, azok megmászhatják a víztorony után Dóm 81 méteres tornyait is.

A Szegedi Füvészkert az indiai lótusz virágzásakor csodás látványt nyújtForrás: Gardenista

Az év operabemutatója, az Aida (július 26-27) egzotikumát, sajátos esztétikáját tökéletesen kiegészíti a Szegedi Füvészkert egyik gyönyörű látványossága, Közép-Európa legnagyobb szabadtéri lótuszállománya. Távol-keleti hangulattal telik meg a Füvészkert az indiai lótusz virágzásának időszakában, melyet még azok is megcsodálhatnak, akik az augusztus 2-án, 3-án és 4-én színpadra kerülő brecht-musicalre, Koldusoperára érkeznek. A londoni Soho sikátorai, cselszövései és ellenállhatatlan gazfickója, Bicska Maxi kalandjai után egészen más életérzést tapasztalhatnak meg a Füvészkert nyugodt csendjében.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban közel 300 madárfajjal találkozhatnakForrás: Vásárhely24

Üdítően hat egy kis kiszakadás a városi forgatagból, melynek optimális és különleges célpontja a Szegedtől északra található védett Fehér-tó, mely a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz, azon belül is a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik. Magyarország legnagyobb szikes tavának élővilága lenyűgözően gazdag: közel háromszáz madárfajt leshetnek meg itt a látogatók, bejárhatnak egy jól kiépített túraútvonalat, viszont mindezt csak vezetővel tehetik meg.

Travelo tipp: További programjavaslatokat a Szegedi Szabadtéri idejére ITT találsz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek