Egy hely, ahol nem csak a látvány gyógyít

Nem is gondolnánk, mennyi gyógyító „csoda" rejlik a mátrai erdők mélyén.

A Mátra festői szépsége gyógyít isForrás: GYÖNGYÖS-MÁTRA TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

A Mátra festői szépsége önmagában is „gyógyítja" a lelkünket. A különleges klíma szintén gyógyító erővel bír, számos betegség esetében. Azonban vannak itt olyan lehetőségek, melyek létezéséről nem tud mindenki.

A Mátra mérsékelt szubalpin jellegű klímája, kristálytiszta levegője gyógyító hatást eredményez. Tengerszint feletti magasságának köszönhetően már érezhetően alacsonyabb a légnyomás, ennek következtében kisebb nyomás nehezedik a mellkasra, ezért nagyobb tüdőfelületen történik a légcsere. Mind idült légzőszervi megbetegedések, mind szív- és érrendszeri betegségek esetén ajánlott.

A kristálytiszta levegő gyógyító hatásaForrás: GYÖNGYÖS-MÁTRA TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

A klíma kivételes tulajdonságain túl, többek között a föld alól feltörő vulkanikus gázokat is „megszelídítették" Mátraderecskén. Vulkáni utóműködésként gyakran jelentkezik gázkiömlés, aminek összetevői a bőrön át a véráramába bejutva gyógyító hatást fejtenek ki. A geológusok az említett jelenséget mofettának nevezik, mely geológiai adottságoknak megfelelően különböző összetételű lehet. A Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő, ilyen kivételes gyógymóddal várja az elsősorban reumatológiai, mozgásszervi betegségekben szenvedőket.

Kivételes gyógymódokForrás: GYÖNGYÖS-MÁTRA TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Egy másik csodás gyógyító helyszín, a komoly történelmi múltra visszatekintő intézmény, mely már a XVII. században is kedvelt klimatikus gyógyhely volt, a Parádfürdői Kórház (gyógyfürdő). Itt a környék forrásaiból származó gyógyvizek felhasználásával modern eljárásokkal és eszközökkel folyik a rehabilitáció. Sőt, nem csak a fürdővíz gyógyító erejét alkalmazzák Parádfürdőn. Szénsavas kádfürdő, iszapkezelések, víz alatti vízsugármasszás, elektroterápia, gyógytorna, masszázs és ivókúra is szerepel a gyógymódok között.

Gyógyvizekben mindezeken túl is igen gazdag a Mátra. A legjelentősebb palackozott gyógyvízek közül a Parádi ásványvíz és gyógyvíz. A parádi völgy nyugati végén a Széchenyi-hegyből fakad a két „Csevice" forrás, melynek vize "Parádi víz" néven kerül forgalomba.

Parádi gyógyvízForrás: GYÖNGYÖS-MÁTRA TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Ugyancsak izgalmas helyszín Parádsasvár: az egykoron az Orczy család által Parádsasvárra telepített, még ma is üzemelő üveghutának köszönheti hírnevét. A köztudatba a Parádi víz „Parádi büdös víz" néven vonult be, s sokszor még ma sem egyértelmű mindenki számára, hogy két különböző típusú víz kerül forgalomba Parádi néven, a PARÁDI KÉNES gyógyvíz és a PARÁDI ásványvíz. A zöld címkés Parádi ásványvíz a kastély udvarán található Csevice II. forrásból származik.

Mátrai GyógyintézetForrás: GYÖNGYÖS-MÁTRA TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Ebben az édeni környezetben megbúvó Mátrai Gyógyintézet valódi menedéket nyújt a városi ember számára a mindennapos hajszában. Sokszínűen ötvözi az orvosi tudást, az orvostechnológiát és a számos, civilizációs ártalomra is használatos természetes gyógytényezőt. A több mint 80 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, egykori Magyar Királyi Gyógyintézet elsősorban légzőszervi betegek (tüdőbetegek, allergiások, asztmások) kezelésére specializálódott. Az intézet környezete pedig leginkább egy romantikus kalandregénybe illik.

Akár egy romantikus kalandregénybenForrás: GYÖNGYÖS-MÁTRA TURISZTIKAI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET

Amikor tehát a Mátra szerpentinjein kanyargunk, gondoljunk rá, milyen hihetetlen gyógyító csodák rejlenek az erdők mélyén.

További info: www.gyongyos-matra.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek