Idén hatvan éves a Veszprémi Állatkert

A 2018-as év nagy jelentőséggel bír a Veszprémi Állatkert életében, hiszen 1958. augusztus 1-én nyitotta meg kapuit, és idén ünnepli fennállásának 60 éves évfordulóját.

Az elmúlt évtizedekben látványos fejlődésen ment keresztül, jelenleg pedig történetének legnagyobb fejlesztéssorozata zajlik. Míg 2017 az előkészítés és a tervezés éve volt, addig 2018 a fejlesztések éve.

A folyamatosan bővülő Veszprémi Állatkert feledhetetlen élményt nyújt minden korosztály számára, és minden évben újdonságokkal várja látogatóit. Júniusban ünnepélyesen átadásra került az új tevekifutó. A 15 főből álló kétpúpú teve karaván nagy örömmel fogadta új, tágas kifutóját. Remélhetőleg az első tevecsikók érkezésére sem kell már sokat várni. Az idei év újszülöttjei már kora tavasszal napvilágot láttak. Négy játékos gyűrűsfarkú maki kölyök is szórakoztatja a közönséget. Valamint zebra csikó, szibériai kőszáli kecskegidák és Bennett kenguru bébik is színesítik az Állatkert mindennapjait.

A gyerekek első útja az Állatkerten belül természetesen a Dinó Parkba vezet. A két hektáron található kiállítás immár közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szoborral várja a látogatókat. A gyermekek bepillantást nyerhetnek az őslénykutatók munkájába miközben sok új érdekes információt szerezhetnek Földünk több száz millió évvel ezelőtti állatvilágáról. A kalandvágyó gyerkőcöknek lehetőségük van dinoszaurusz háton lovagolni, és egy különleges emlékfotó erejéig látogatóink még egy T. rex szájába is bemászhatnak.

Játék az állatkertbenForrás: Veszprémi Állatkert

 A Veszprémi Állatkert alapítása óta eltelt időszakának legnagyobb fejlesztés sorozata keretében új állatorvosi klinika kerül megépítésre, modern vizsgáló, kezelő és műtő egységekkel, laborrészleggel, karantén egységgel.

Az állatkert mintegy 60 munkatársa, az állatgondozók számára új szociális helyiségek, öltözők kerülnek kialakításra, kiépítésre kerül egy új logisztikai részleg is.
A mintegy 600 állatkert lakónk magas szintű ellátása érdekében a mai kor előírásainak megfelelő takarmánykonyha kerül megvalósításra. Az alacsony energiaszintű épületegyüttes a megújuló energiák felhasználásának köszönhetően jelentős szerepet vállal az állatkert környezettudatos fejlesztéssorozatában.Új elhelyezést kapnak a dzseláda páviánok, megújul és korszerűsödik a dromedárok kifutója valamint a gyermekek körében méltán népszerű állatsimogató.

Közel 1 hektáron Afrika szavanna játszótér kerül kialakításra, valamint elkezdődhet a hagyományos Fejes-völgyi rész rekonstrukciója is melynek keretein belül új kifutót kapnak a medvéink, illetve megújul a hegyi kérődzők kifutója is.Megnyitott a Veszprémi Állatkert új Afrika szavanna játszótere is.

Szavanna játszótér az állatkertbenForrás: Veszprémi Állatkert

 Az Afrika tematikájú játszótéren a gyerekek bepillantást nyerhetnek Afrika különleges állatvilágába, a tanzániai Serengeti Nemzeti Park felfedezésébe. Az élményhajón eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából a Veszprémi Állatkertbe.

Próbára tehetik ügyességüket a drótkötélpályán, az ugrálón és a különböző mászókákon. A játszótéren még egy különleges zebracsíkos szafari repülő is landolt, megemlékezve a híres Afrika kutató, Bernhard Grzimek munkásságáról.

Játék a különleges repülőnForrás: Veszprémi Állatkert

 A közel 1 hektáros élményjátszótéren 25 különböző játszóelem várja a kisebb és nagyobb gyermekeket egyaránt.

A függőágyas hintától a nagy lengőkötél hintán át a szafari terepjáróig számos különleges játszóelem teszi egyedivé a Veszprémi Állatkert Afrika szavanna játszóterét.

Szafari terepjáróForrás: Veszprémi Állatkert
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek