Az Asahi Super Dry titka: ezért lett ez a sör a japánok kedvence

Előremutató, merész és minőségi. Így lehetne talán röviden és tömören jellemezni a japánok első számú sörét. Az Asahi Super Dry sikerének titka persze ennél jóval összetettebb. Megalkotása ugyanis több annál, mint a megfelelő összetevők kiválasztása. Egy olyan gondolkodásmódot igényel, amit mi, európaiak, csak kellő kitartással tudnánk elsajátítani. Az úgynevezett kaizen filozófia a kulcsa mindennek: az állandó jobbra való törekvés, a tökéletesség iránti elkötelezettség, a minőségi alapanyagok, és a gondos termelés teszi kiemelkedő sörré az Asahit.

Forrás: Dreher Sörgyárak Zrt.

A nagymúltra visszatekintő Asahi sörgyár történetének két jelentős mérföldköve van. Az egyik - értelemszerűen -, a főzde 1889-es megalapítása. A másik pedig az újjászületése, amiről akkor még nem is gondolták, hogy később mekkora jelentősége lesz. A sokáig piacvezető cég népszerűsége ugyanis kissé visszaesett a sörimádók körében, a pozíció visszaszerzése érdekében pedig folyamatos fejlesztésbe fogtak. Olyan receptet akartak alkotni, aminek senki sem tud majd ellenállni, ennek eredményeként született meg az Asahi Super Dry.

Forrás: Dreher Sörgyárak Zrt.

A Super Dry-t, ami egy teljesen új ízvilágot jelentett, 1987-ben vezették be, és szinte pillanatok alatt elsöprő sikert aratott. A száraz sörök újhullámát a többi gyár is meg akarta lovagolni. Sokan próbálták lemásolni a Super Dry egyedi aromáját, sikertelenül. Az eladások száma továbbra sem csökkent, a fogyasztók tehát döntöttek, így az úgynevezett "száraz háború" győztese végül az Asahi lett. A Super Dry különleges zamatát a karakuchi, azaz a száraz íz adja, amit enyhe keserűség is jellemez. Az Asahi alkotóelemei között, az élesztő mellett megtaláljuk a komlót, az árpát és a rizst. Az összetevőket gondosan, és nagy odafigyeléssel választják ki. A titok tehát a megfelelő arányokban, és a kiváló alapanyagokban rejlik. Az elsőrendű malátázott árpát például exkluzív gabonaszállító hálózatuk szolgáltatja. Ebből nem is engednek, hiszen a minőség kulcsa, hogy nincs megalkuvás, csak a legjobb az elég jó. Ehhez társul az az innovatív technológia, amely lehetővé tette, hogy a prémium összetevőkből csúcsminőségű sör készülhessen, vagyis pasztőrözetlen, erjeszthető cukroktól mentes, száraz, tiszta lecsengésű ital.

Forrás: Dreher Sörgyárak Zrt.

Érdekesség, hogy az Asahi Super Dry íze olyan különlegesre sikeredett, hogy bevezetése előtt még a vállalat vezetőségét is megosztotta. Végül, a sörimádók legnagyobb szerencséjére, a piacra dobása mellett döntöttek, az eladások száma pedig később igazolta, hogy jól határoztak. Már több mint három évtizede ez a szigetország lakóinak kedvenc söre, ehhez pedig az úgynevezett kaizen filozófiára is szükség volt, mely tulajdonképpen annyit jelent, hogy minden fejleszthető, jobbá tehető. A japánoknál ez a felfogás a magán- és üzleti életben is megjelenik, az Asahinál például abban mutatkozik meg, hogy egy több száz fős csapat csak a termékfejlesztésre és a minőség ellenőrzésére figyel. Ez a hozzáállás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Super Dry Japán országhatárain túl is népszerűvé váljon. Idén tavasztól már Magyarországon is elérhető a Dreher Sörgyárak jóvoltából. Az itt forgalmazott sör természetesen ugyanúgy tradicionális recept alapján készül, melyet időről időre ellenőriznek is: kiküldik Japánba, ahol a szakértők összehasonlítják az eredeti termék ízével, ezzel biztosítva, hogy mindenhol a legtökéletesebb karakuchi ízvilágot kapják a sörrajongók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek