9+1 programTIPP egy kalandos vakációhoz a festői Lillafüreden

Nem csak a távoli tengerpartokon telhet élménydúsan a családi nyaralás: legyen az idei nyár célpontja az ezer kalandra csábító, mesés Lillafüred!

Gyermekkorunk örökzöld kirándulóhelye a magával ragadó Lillafüred! Ki ne látott volna lélegzetelállító fotókat Magyarország legnagyobb esésű vízeséséről? A Hámori-tó partján álló pompás neoreneszánsz kastélyról? A Palotaszállót körülölelő virágos sétányrendszerről, a Függőkertről? Az európai viszonylatban is egyedülálló látványosságról, az Anna mésztufa-barlangról? A Bükk-hegység varázslatos látványáról, ami megcsodálható a Lillafüredi Libegő 10 méteres magasságban lebegő gondoláiról? Magyarország legszebb vonalvezetésű erdei kisvonatáról?

Összegyűjtöttünk 9+1 programtippet, melyekkel egyedülálló élményekké varázsolható a nyaralás az egész család számára Lillafüreden:

1. Gyönyörködjünk a bükki erdő szépségében a közel 300 méter szintkülönbséget átívelő Lillafüredi Libegőről! Lélegzetelállító az utazás több méter magasságban a fák felett! A felső állomásnál érdemes kóstolni egy isteni rétest mielőtt kirándulnánk egy nagyot Fehérkőlápa sziklái vagy a gyógyító kövekről ismert Bükkszentkereszt irányába.

Libegő LillafüredenForrás: Travelo

2. Kicsik és nagyok számára egyaránt óriási élmény az utazás a közel száz éves vasútvonalon kanyargó erdei kisvasúton, mely a Diósgyőri vár közeléből indulva a pisztrángkeltetőjéről híres Garadnáig szállítja az utasokat. Az útvonal érinti az ország legrégebbi, máig működőképes ipari emlékét, az újmassai őskohót is. A pisztrángtelepen koronázzuk meg a napot egy frissen sült pisztránggal!

3. Fűszerezzük romantikával pihenésünket Lillafüreden Magyarország egyik legszebb kastélyszállodájában, a Hunguest Hotel Palotában. A Palotaszálló közel 100 éve várja vendégeit a Hámori-tó partján varázslatos hangulatú szobáival, festett üvegablakaival, ínycsiklandó fogásaival és pihentető wellness részlegével. Kihagyhatatlan élmény a gitár vagy fuvolaszóval kísért fenséges reggeli a fakazettás mennyezetű Hunyadi teremben vagy a Hámori tóra néző mesés teraszon, a történelmi időutazás a toronyban található történeti kiállításon vagy a Palota rejtélye kincskereső játékkal, mellyel kalandosan fedezhető fel a kastély és közvetlen környéke.

4. Béreljünk csónakot és evezzük körbe a 1,5 km hosszú, Garadna völgyében található Hámori-tavat és készítsünk meghitt hangulatú családi fotókat, melyekhez festői hátteret biztosítanak a fenséges bükki erdők és a tó fölé tekintélyesen magasodó Palotaszálló.

Hunguest Hotel PalotaForrás: Travelo

5. Elektromos kisbuszokkal látogassunk el a Lillafüredi Sport- és Kalandparkba, ahol minden korosztály megtalálja a kedvére való szórakozást. A többgenerációs kötélpályarendszeren mindenki felfedezheti a saját képességei határát, a beltéri lézerarénában átélhetünk háborús izgalmakat, az adrenalinra igazán éhesek átcsúszhatnak a park feletti átcsúszó pályán vagy megtapasztalhatják a szabadesés élményét ejtőgépen. A logika szerelmesei szabadulószobában tehetik próbára agytekervényeiket, míg a család legkisebb tagjait foci-tematikus játszótér, aranymosó és légvár szórakoztatja.

6. Kihagyhatatlan családi élmény két keréken felfedezni a környék látnivalóit. 8 éves kortól oktatópályán sajátítható el a modern idők innovatív eszközének a használata, a terep segway. Aki már megszerezte a kellő gyakorlatot, különböző nehézségű túrákon túravezető irányításával barangolhatja be Lillafüred szemet gyönyörködtető útjait. Ne hagyjuk ki, megéri, feltétlen élményekkel gazdagodik a család minden tagja!

Segway túraForrás: Travelo

7. Csodás világba csöppenünk a természeti képződményeiről híres, fokozottan védett Anna mésztufa-barlangban. A 25 perces vezetett túra során megismerhetjük a barlang kialakulását, különleges csipkés cseppkövekben gyönyörködhetünk, és ha szerencsénk van, találkozhatunk a barlang kis lakóival is! A barlang bejáratánál található vízesést sokan felkeresik, mely a Függőkerttel együtt Lillafüred egyik természetes szimbólumává vált az évek során. Érdemes végigsétálni a teraszos kialakítású Függőkertet, mely valójában egy tematikus sétaösvény. A legkíváncsibbak egy keskeny úton keresztül biztonságosan le tudnak sétálni a vízesés alá is.

8. Kisgyermekekkel szinte kötelező program ellátogatni a Csanyik-völgyben megbúvó Vadasparkba, ahol a Kárpát-medence vadon élő állatai mellett egzotikus fajokkal is találkozhatunk. A látványetetéseken kívül különleges élmény felkeresni a magaslest, mely a lombkorona szint életébe nyújt bepillantást.

Lillafüredi függőkertForrás: Travelo


9. Játékos formában hogyan is tudnánk eleget tenni a mai tudásalapú világ elvárásainak? Nagyszerű kikapcsolódást nyújt a Lillafüreden található Pelelak, ahol visszacsöppenhetünk az 1900-as évek elejére és egy kis kultúrát csempészhetünk a családi nyaralásba! A Herman Ottó Emlékházban a múzeum névadójának életét, munkásságát és lillafüredi kötődéseit ismerhetjük meg interaktív formában!

9+1. Ha még nem fáradtunk el és igazán extrém szórakozást keresünk, feltétlen ki kell próbálni a hegyi rollerezést vagy hegyi kerékpáros száguldást! Egészen új dimenziókat nyit előttünk az erdei környezetben vezetett túrákon tett vadregényes hegyi sport, mely profi túravezetőkkel vehető igénybe.

Kerékpárral LillafüredenForrás: Travelo

Észak-Magyarország egyedülállóan varázslatos klimatikus üdülőhelyén, Lillafüreden, ahol a mesebeli környezet változatos programkínálattal találkozik, minden évszakban garantált a jókedv és a szórakozás. Érdemes ellátogatni, felfedezni, megízlelni és bebarangolni hazánk eme izgalmas és egyedülálló gyöngyszemét!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek