Tihany - a kincses félsziget

Apátság, levendula, visszhang. Ha valakit megkérdezünk, mi jut eszébe Tihanyról, ezek biztosan. Pedig Tihany jóval több ezeknél. Tihany természet, táj, történelem, hangulat.

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése látványos kulturális, történelmi és természeti adottságokban bővelkedik, nevének eredete valószínűleg a szláv csend („tiho") szóban keresendő. És bárki, aki erre jár, megérti, hogy miért ebből a szóból ered a falu neve. Hiszen ez a környezet, a természet sokoldalú arca, az Apátság melletti sétányról tényleg végtelen tengernek tűnő Balaton olyan nyomot hagy az erre járó lelkében, amit becses emlékként hordoz magában egy életen keresztül. 

Sokarcú TihanyForrás: Travelo

Tihany minden szegletét, zugát áthatja a történelem, bármerre járunk, olyan nevek bukkannak elénk, mint I. András, IV. Károly, Illyés Gyula, Borsos Miklós vagy Németh László. És a csend is, mely egyedivé teszi a falut a mai zajos világban.

Tihany halászmúltja előtt is tisztelegFotó: redphoto.hu

Vannak azonban olyan napok, amikor ez a csend izgatott morajjá válik. Hiszen azok a hagyományok, legendák, melyek Tihanyt övezik és egyedivé varázsolják, felélednek azokon a jeles napokon, rendezvényeken, amelyek ezeket a hagyományokat kívánják megőrizni, ápolni és átadni a további generációknak. Olyan legendák, mesék kelnek életre a félszigeten, mint a Kecskeköröm, a tihanyi Visszhang, olyan máshol nem található értékek válnak kézzel foghatóvá, mint a levendula, amit már 13 éve a híres Levendula Fesztivállal ünnepelnek, vagy a „látott hal", a garda, melynek szintén egy fesztivál állít emléket, tisztelegve a település halászmúltja előtt.

De Tihany nem csak múlt, hanem a megújulás is. Az elmúlt években új köntöst kapott a falu történelmi központja, megújultak a közterek, a hajóállomás, és a félsziget már kerékpárral is körbejárható. Ennek a megújulásnak köszönhetően lett Tihany 2014-ben az Európai Falumegújítási Díj Pályázat nyertese. 2016-ban Hild-díjat kapott a település, illetve Tihany lett a nyertes falu a Virágos Magyarországért versenyen is, ezzel elnyerve a jogot az európai megmérettetésen való indulásra. Az elmúlt időszak rengeteg munkája meghozta gyümölcsét: a nemzetközi zsűri arany minősítéssel jutalmazta a települést.

Kulturális értékForrás: Travelo

Hogy kinek ajánljuk Tihanyt?

Aki szereti a csendet, aki kedvét leli a természet gyönyörű képeiben, aki vágyik a jó levegőre, egy csodálatos helyen megtett túrára. Aki szeret feltöltődni a történelem atmoszférájával, kulturális vagy gasztronómiai élményekre vágyik. Aki kikapcsolódást keres, szeret kerékpározni vagy szeretné megtekinteni a Balaton legszebb napkeltéjét.

Vagyis Mindenkinek.

Tihany várja vendégeit télen-nyáron, mindenkit, aki szeretné felfedezni a félsziget kincseit!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek