Ötven éve érkezett a Lufthansa első közvetlen járata Budapestre

10 000 forintos ajándékkal kedveskedik a légitársaság a jubileum alkalmából

Kereken fél évszázaddal ezelőtt Frankfurtból felszállt egy három hajtóműves repülőgép: a „Kiel" névre keresztelt Boeing 727-30-as München érintésével Budapestre érkezett, ezzel megkezdődött a német légitársaság rendszeres magyarországi üzeme. Az első időszakban a magyar fővárosból még továbbrepült a járat Belgrádba, majd alig egy évvel később már egy második járat is beindult, amely a Düsseldorf – München – Budapest – Belgrád útvonalon közlekedett.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

Lufthansa Boeing 727-es. Ilyen gép közlekedett először Budapestre is.

Belgrád 1971-ben vált le az útvonalról, időközben pedig a Lufthansa már önálló képviseletet is nyitott Budapesten, az akkori Felszabadulás téren. A célállomások száma közben tovább gyarapodott, 1988-ban Düsseldorf, 1989-ben Stuttgart, 1992-ben pedig Berlin került fel a Budapestről közvetlen Lufthansa járattal elérhető városok listájára, a kék-sárga darumadár-logós gépek 1990-től pedig a ferihegyi kettes terminálra érkeztek, illetve innen indultak.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

2. kép: Lufthansa iroda Budapesten, 1969.

Ma a Lufthansa a legnagyobb utasforgalmú hagyományos légitársaság Magyarországon, amely ráadásul nem csupán Budapestre közlekedtet járatokat, hiszen 2016-tól immár Debrecen is szerepel a német cég célállomásai között. A nyári időszakban Sármellékre repülő charterjárat révén a Lufthansa az egyetlen olyan légi szállító, amely három magyar repülőtérre is közlekedtet járatokat. A Lufthansa Csoporthoz tartozó Austrian Airlines, SWISS International Air Lines, Brussels Airlines és Eurowings hetente 168 járatot közlekedtet Magyarország és Ausztria, illetve Németország, Svájc és Belgium között. A csoport 1,6 millió utasa révén a harmadik legnagyobb légiutas-szállító Magyarországon.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

3. kép: Lufthansa légiutas-kísérő a 70-es években.

Nem csak mérete, kapacitása és járatszáma alapján meghatározó a Lufthansa: a német vállalathoz kapcsolódik számos innováció is a légi közlekedés terén. A Lufthansa vezette be 2003-ban elsőként a világon a szélessávú internetet, amely idéntől már a kontinentális Airbus A320-as flotta egyre több tagján elérhető – a repülőgépekbe a szükséges antennákat és berendezéseket többek között Budapesten szerelik be.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

4. kép: A teljes interkontinentális flottán elérhető a szélessávú internet, Európán belül 2018 közepéig épül ki a szolgáltatás minden gépen.

Az egyszerű, papírmentes beszállás is a Lufthansa nevéhez kapcsolódik: 2009-ben a világon elsőként a Lufthansa check-in termináljai rendelkeztek rádiófrekvenciás azonosító rendszerrel egybekötött kártya- és útlevélolvasóval, amely révén okostelefonra letölthető beszállókártyával is fel lehetett jutni a gépre. A vállalat volt az indító légitársasága a Boeing 737-es, 747-8-as, illetve A320neo géptípusoknak.

A Skytrax légiipari piackutató intézet 18 millió utas megkérdezése alapján 2017-ben a „Legjobb Európai Légitársaság" díjat a Lufthansának adta, a német légicég a hetedik helyen végzett az abszolút értékelésben.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

5. kép: A Boeing 747-es először Ferihegyen, 1985

Különleges eseményekből sem volt hiány az elmúlt évtizedekben: a Lufthansa hozta Magyarországra elsőként a Boeing 747-es Jumbot, még 1985-ben, majd 2011 októberében a világ legnagyobb utasszállítójának, az Airbus A380-asnak a le- és felszállását követhették nyomon több ezren a magyar légikikötőben. Az 50 éves jubileumot pedig ismét egy óriásgép érkezésével koronázza meg a Lufthansa: szeptember 8-án Budapestre érkezik a világ legújabb szélestörzsű gépe, az Airbus A350-es.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

6. kép: Az Airbus A380 először landolt Budapesten, 2011

A Lufthansa jelentős bázist épített ki a magyar fővárosban, hiszen 1995-től az informatikai megoldásokat szállító Lufthansa Systems alapított leányvállalatot Budapesten, a repülőgép javításokat és karbantartásokat végző Lufthansa Technik Budapest pedig 2002-be alakult meg.

Galéria: Ötven éves a Lufthansa MagyarországonForrás: Travelo

7. kép: Lufthansa Technik hangár Budapesten

A fél évszázad alatt a Lufthansa alapértékei mit sem változtak: mind a földön, mind a levegőben magas minőségű termékeket nyújt utasainak, németes precizitással működik, innovációi pedig az utasok kényelmét és biztonságát szolgálják.

A közös ünnepléshez most egy ajándék is párosul, hiszen október 20-ig bárki letölthet egy 10 000 forint értékű kupont, amelyet a következő foglalásánál válthat be.

https://promotion.lufthansa.com/hu50promo/

Boldog évfordulót, Lufthansa!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek