Alpesi kalandok mormotaföldön

Túrák kezdőknek és haladóknak, mormoták és hegyi kecskék, oldtimerek és tűzpiros Ferrarik, rafting és vasalt út, na meg az elmaradhatatlan almás rétes egy jó fröccsel. Ez így mind együtt Heiligenblut.

Gyakran nevezi magát a legszebb ausztriai hegyi falunak, és bár nyugati szomszédunknál igen nagy a verseny szép településekben, mi is hajlunk rá, hogy a helyieknek igaza van. Az ezerfős lakosságszámú falucska 1300 méterrel fekszik a tengerszint felett. Körbe-körbe háromezer méteresnél is magasabb hegyek szegélyezik, köztük Ausztria legmagasabb hegye, a 3798 métere magas Grossglockner. Gondoljunk csak bele: ülünk a főtéren, többszázéves, gyönyörűen karbantartott házak vesznek körbe, az összes ablaknyílásban muskátli, a főtér szomszédságában ott a templom, ahol a legenda szerint Jézus vérének egy cseppjét őrzik, a házak felett ott magasodnak a hegyek, előttünk pedig valami finom harapnivaló, mondjuk karintiai füstölt sonka, mellé pedig egy fröccs vagy egy pohár sör. Mi kell még a boldogsághoz?

Heiligenblut környéke ráadásul dúskál a jobbnál jobb programokban. A környék hegyoldalain, ahol télen a sípályák futnak, sűrű hálót képeznek a túraútvonalak, amelyek között mindenféle nehézségű megtalálható. Kisgyerekkel is maximum egy óra alatt érhető el például a Gössnitz-vízesés, amely varázslatosan zúgva szakad a mélységbe. A télen síliftként üzemelő kabinos felvonó nyáron is jár, és viszi fel a kirándulni vágyókat a 2600 méter magasan fekvő Schareckre, ahol a kevésbé gyakorlott túrázók is kipróbálhatják, milyen az élet ebben a magasságban. A kicsit gyakorlottabbak tömegével találhatnak 3-4 óra alatt teljesíthető útvonalakat tengerszemekhez, vagy éppen a Ferenc-József kilátóhoz. Az igazán gyakorlottak meg messze kitúrázhatnak a hatórányi távolságra található Elberfelderhüttéhez, de ne felejtsük el, onnan még vissza is kell jönni, miközben több mint 1000 méter szintkülönbséget is meg kell tenni. Ne legyünk zajosak, és akkor bizony előbújnak a hegyi kecskék, a zergék és a mormoták is, utóbbiakat kis szerencsével meg is simogathatjuk.

Galéria: Elvarázsolva mormotaföldön - AusztriaForrás: Travelo

Az 1935-ben megnyitott Grossglockner Magashegyi Panorámaút (Grossglockner Hochalpenstrasse) egyik vége is Heiligenblut közvetlen közelében található. Mindössze negyvennyolc kilométer, de ezzel együtt is egész napos programot kínál, köszönhetően az utat szegélyező sok-sok látnivalónak, a harminchat darab száznyolcvan fokos kanyarnak, meg persze annak is, hogy az út először felkúszik Heiligenblutból 2571 méter magasra, majd onnan visszaereszkedik 1145 méterre, Ferleitenbe. Itt érdemes egy kis pihenőt tartani, természetesen az aktívabb fajtából. A húszhektáros vadasparkban természetes környezetükben láthatunk több mint kétszázféle alpesi állatfajtát, de van itt egy élménypark is gyerekeknek, meg persze sok kiváló étterem. A panorámautat nem véletlenül tartják kategóriájában a legszebbnek Ausztriában, a motorosok és autós túrázok kedvelt célpontja, ahol az akár százéves oldtimerek, de a Ferrarik, Lamborghinik és egyedi építésű szuperjárgányok is mindennapos látványnak számítanak.

Kisgyerekeseknek különösen sokat nyújt Heiligenblut. A település szélén található kalandpályán a legkisebbek is biztonságosan suhanhatnak fáról fára vagy mászhatnak szédítő magasságokba. A panorámaút mentén több játszótér és tanösvény is található, és a már említett vadasparkot, illetve a kalandparkot is imádni szokták a gyerekek. (Titkos tipp: a Panorámaút egyik leágazásának végén található a Ferenc József-magaslat. Itt van a Swarowski-kilátó, mögötte pedig egy kis dombocska. Az itt élő mormoták különösen barátságosak, ha almát vagy répát látnak. Kisgyerekeknek elsőrangú program.)

Galéria: Elvarázsolva mormotaföldön - AusztriaForrás: Travelo

A kalandvágyók is könnyen megtalálják számításukat Heiligenblut környékén. Itt folynak a Möll és Isel patakok, amelyeken a kezdő csoportos raftingtól a haladó egyszemélyesig élvezhetjük az adrenalinbomba jótékony hatását. Annak, aki szeret sziklákról hegyi patakokba ugrálni, ott a canyoning, a kitett sziklákat kedvelők pedig a via ferratán próbálhatják ki magukat. Persze mindezt képzett túravezetővel, ha még kezdők vagyunk, de a profik mehetnek önállóan is.

Ha pedig egyszerűen csak a földi örömökre vágyunk, Heiligenblutban azt is megkaphatjuk. A település főterén kéthetente élvezhetjük a hagyományos helyi népzenét, a fröccs vagy a sör, gyerekeknek pedig a bodzalé ezúttal sem maradhat el. Nyár végén kerül megrendezésre a Glocknerbirka fesztivál. A Glocknerbirka az a juh, amelyet április táján felterelnek a háromezer méternél is magasabban fekvő hegyi legelőkre, majd ott hagyják őket a hagyományos szeptember eleji lehajtásig. Köszönhetően a lehető legtisztább levegőnek, a stresszmentes környezetnek és a tökéletes fűnek, kiemelkedően jó minőségű birkahúst kapunk, amelynek elkészítéséhez a helyieknél jobban kevesen értenek. (Nem, nincs birkás mellékíze a húsnak...) Ausztriában vagyunk, így persze a vizes élmények sem maradhatnak el. Heiligenblut szomszédságában tavaly nyitottak meg egy természetes medencét vagy más szóval mesterséges tavat, ahol a víztisztítást nem a gépek és a klór, hanem kizárólag a vízinövények végzik, és ahol nem a csempe, hanem a föld és a vízinövények jelentik a burkolatot.

Számunkra külön szerencse, hogy Heiligenblutban két magyar tulajdonú szálloda is található: a HUNGUEST Hotel Heiligenblut és a Landhotel Post. Az előbbi szálloda a település központjától nagyjából 400 méterre található, és inkább a családos, kisgyerekes vendégeket célozza meg szolgáltatásaival, míg az utóbbi közvetlenül a főtéren, a hegyi felvonóval szemben található, és inkább a nyugalmat kereső utazók számára vonzó. Mindkét szállodában dolgoznak magyarok is, akik helyismeretüknek köszönhetően sok-sok jótanácsot és titkos tippet tudnak adni.

A HUNGUEST Hotel Heiligenblut ajánlatait ide kattintva találja.

A Landhotel Post ajánlatait ide kattintva találja.

Miért érdemes Heiligenblutba jönni? Ötletekért és programajánlatokért kattintson ide!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek