Látványos őszi programok Hortobágyon

Látványos őszi programok Hortobágyon.

A Hortobágyi Nemzeti Park az UNESCO Világörökség része, az érintetlen természet szinonimája. A hely, ahova minden ember vágyik a szürke hétköznapok rohanó, zsúfolt világából. A szabadság életérzése, melyet a töretlen látóhatár élménye, a délibábok, a legelő gulyák és ménesek, bólogató gémeskutak látványa tár elénk. A Debrecentől mindössze negyven kilométerre található Hortobágy ősszel mutatja egyik legszebb arcát: a hajnalok és naplementék eget betöltő daruvonulásai és az állatcsordák Szent-Dömötör napi behajtása önmagukban is lenyűgöző, látványos események. Ha mindezeket egyéb programokkal kötjük össze októberben a Hortobágyon, minden bizonnyal életre szóló élményben lesz részünk.

A daruvonulás az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye. A Hortobágyi Nemzeti Park jelképének választott közönséges vagy szürke daru akár százezer egyede is megfordul ilyenkor a térségben. A madarak megközelítése nehézkes, megfigyelésükre azonban szervezett formában számos lehetőség nyílik az októberi hétvégéken. A szakvezetéssel egybekötött programok között buszos, kisvasutas, autós és gyalogos túrák egyaránt megtalálhatók. A programok csúcspontja az október 21-23. között tartandó Darufesztivál, amikor egy teljes hétvége a darvak jegyében telik és számos érdekes program várja az érdeklődőket.

Galéria: Látványos őszi programok HortobágyonForrás: Travelo

A szakvezetéses túrák előtt ingyenesen tárlatvezetésen lehet részt venni a nemzeti park látogatóközpontjában található „Darvak világa" kiállításon. Mind emellett játszóház és kézműves foglalkozások, filmvetítés, látványos bemutatók, táncház, csónaktúrák, csillagászati bemutató is lesz. Hogy senki nem menjen haza üres kézzel kézműves termékekből és a nemzeti parki saját termékeiből választhat vásárfiát.

A fesztiválon kiemelt hangsúly kap majd a gasztronómia is: az autentikus bográcsban főtt pásztorételek mellett némi ételkülönlegességgel is készülnek a szervezők. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is meghirdetik a Darukonyha Receptversenyt, mely egy kis nemzetközi kitekintést is ad a rendezvénynek, mivel a darvak országokat és kontinenseket kötnek össze azáltal, hogy hol költenek, hol vonulnak, illetve hol telelnek. A versenyre bárki nevezhet – leves vagy előétel, főétel, és desszert kategóriákban – azzal a kikötéssel, hogy a receptben fel kell használni legalább két alapanyagot, ami a daru étrendjében is szerepel: kukorica, napraforgó, árpa, zab, búza, borsó, földimogyoró, olívabogyó, bab, burgonya, apró hal, köles vagy rizs. Az ételeket egy nemzet stílusában kell megálmodni, ami a darvak vonulási útvonalába esik. Az idei receptverseny során a magyar vagy a török gasztronómiai kultúrának kell megfelelni. A beérkezett recepteket egy öttagú szakmai zsűri rangsorolja, majd kategóriánként kihirdeti az első három helyezettet.

Galéria: Látványos őszi programok HortobágyonForrás: Travelo

A Darufesztivállal egy időben, október 22-én egy másik páratlan élményben is része lehet a látogatóknak a Hortobágyon. Szent Dömötör napján elevenítik fel ugyanis a behajtás népszokását, amikor a pásztorok behajtják állataikat a legelőkről a téli szálláshelyükre. A Kilenclyukú hídnál tartott látványos felvonuláson a pásztorok állataik – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon, miközben az érdeklődők a behajtás néprajzi hátteréről hallgathatnak érdekes információkat. A látványos felvonulás után lehetőség van a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, majd csikós bemutatóban is gyönyörködhetnek a látogatók.

A daruvonulás és a behajtás ünnepe mellett természetesen egyéb programlehetőségek is várják a természet és az állatok szerelmeseit ősszel a Hortobágyon. Egy lovas kocsikázás a pusztában az őshonos magyar állatok között, egy puszta-szafarival kísért látogatás a Hortobágyi Vadasparkban, egy hangulatos kisvonatozás a hortobágyi halastavak között, vagy egy éjszakai túra a csillagos égbolt alatt csak néhány a lehetőségek közül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek