Arcus Temporum XII

A Pannonhalmi Főapátság augusztus 26-28. között ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját. A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévének mottója a zenei programé is: "Közösségben vagyunk".

Az Arcus Temporum XII – Pannonhalmi Művészeti Fesztivál ugyanis időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között. Idén szeretnék megtalálni a „közösséget" a születésnapos Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között.

A monostor védőszentje, Szent Márton 1700 éve született, a pannonhalmi bencés monostort pedig 1020 éve alapították.

Szent Márton emlékévének mottóját ezért idén átvette a művészeti fesztivál is: „Közösségben vagyunk".

A fesztivál programja – egy év kihagyás után – hagyományaihoz híven ismét íveket és kapcsolatokat szeretne megteremteni. Közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával két régi „harcostárs" zenész, Keller András és Rácz Zoltán mint a fesztivál művészeti vezetői. Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang.

A fesztivál tehát időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat és épít közösségeket korszakok, emberek között.

Galéria: Arcus Temporum XIIForrás: Travelo

A hat nagy koncertnek ismét a főapátság reprezentatív kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncert keretében Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben kerül sor egy egyedülálló zenei alkalomra a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel. A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. Utóbbi a kamarazene európai viszonylatban is kiemelkedő előadótermének címére tarthat igényt, és most debütál a műértő közönség előtt. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében egymásra hangolódik Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla, hogy közös improvizációban keressék az utakat a régi és az új mesterek művei között.

Az idei évben a zene befogadásán túl – a fesztivál hagyományait megtartva, ugyanakkor némileg változtatva is azokon – egyéb közösségteremtő alkalmakra összpontosítanak a szervezők: vendégeiket a kiállítás, az imádság és a spiritualitás nagy témáiban újabb és újabb találkozásokra hívják. Önmagunkat és a másikat keresve bejárhatjuk a labirintust, követhetjük Szent Márton nyomát Szent Márton monostorában, elmélyedhetünk a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében, valamint részt vehetünk a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is: vesperás, vigília, laudes, konventmise. Még az is lehet, hogy éppen a spiritualitás lesz az a szó, amely a témákat és közösségeket összefűzi ebben az évben.

Részletes program és további információ: www.arcustemporum.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek