A vadregényes somogyi erdők

A vadregényes somogyi erdők.

Ha valaki még csak most tervezi a nyári szabadságát, vagy csak egy hirtelen jött hosszú hétvégére keres magyarországi úti célt, mindenképpen a somogyi erdőkbe látogasson! Magyarország legváltozatosabb erdejében csillagvizsgáló, erdei vasút, tanösvények, kalandpark, gyalogos- és kerékpáros útvonalak, valamint színvonalas erdei wellness hotel várja a kalandra vágyókat.

Mi vár ránk Magyarország legváltozatosabb erdejében? Annyi természeti látványosság, mint égen a csillag. Persze, nem akármelyik égen, hanem a somogyi égen, hiszen a Zselicben közel kétezer csillag látható egy derűs éjszakán, ami nagyon ritka nem csak Magyarországon, de egész Európában!

Galéria: A vadregényes somogyi erdőkForrás: Travelo

A Zselici Csillagparkban nem csak nappali programokat, de éjszakai csillagnézős túrákat is kínálnak a lelkes csillagászok.

Aki ide látogat, éjszakai túrák, családi programok segítségével megismerkedhet az éjszaka csodáival, a tejúttal, a csillaghalmazokkal, olyan csillagászati jelenségekkel, melyek máshonnan a fényszennyezés miatt alig, vagy egyáltalán nem láthatók.

Viszont nem csak az égbolton érdemes a Somogyban barangolni!

A somogyi erdő, Magyarország legváltozatosabb erdejének sokfélesége abban rejlik, hogy a Balatoni-medence sík területei, a Külső-Somogy széles és mély völgyei, a Belső-Somogy iszapos területei, a Zalai dombság dombvonulatai, a Zselicség fennsíkjai és a Dráva menti síkság homokvidékei – mely mind a somogyi erdők része – nagyon sokszínű növény- és állatvilágnak ad otthont. Tölgy, cser, gyertyán, juhar, éger, nyár, fűz, szil, kőris – nem a kis magyar növényhatározó címszavai kerültek a cikkbe véletlenül, ez mind-mind megtalálható a Somogyban a balatoni-medence tájain. Szil, gyertyán, kőris, erdei fenyő, boróka a Belső-Somogyban, hárs, szilek, juharok, kocsánytalan tölgy a kelet-Zalai dombság domboldalain, gyakorlatilag az összes őshonos fafajta a Zselicben, kőris, szil és nyír a Dráva menti síkságon, de a somogyi arborétumokba látogatva akár egyéb világrészek fás és lágyszárú növényeit is megcsodálhatjuk. És ez még csak a növényvilág! Túrázás közben kisebb-nagyobb állatok is utunkban tévedhetnek: gím vagy dámszarvas, őz, ezen kívül róka, borz, aranysakál, nyest, mókus, vadmacska is megtalálható arrafelé. A fák lombjai között énekesmadarak, fakopáncsok munkálkodnak, éjszaka baglyok huhogása hallatszik. A vízpartokon nem számít ritkaságnak a réti sas, a fekete gólya, a szürke gém, a különféle récék, és a nagy kócsag sem. És ne feledkezzünk el az aprónépről sem: a somogyi erdők rovarvilága rendkívül gazdag, havasi és nagy hőscincérek mellett a szarvasbogárral is találkozhatunk. A pocsolyákban tavasztól őszig sárgahasú unkák élnek.

Galéria: A vadregényes somogyi erdőkForrás: Travelo

Mindemellett tudja, hol van Patkó Bandi fája? Tudja, hol él együtt Magyarországon mind az öt nagyvad? Tudja, hol található a világ legrövidebb tanösvénye? Tudja, hol található Magyarország legnagyobb egybefüggő vadászterülete? Ez is mind a somogyi erdőkben, Magyarország legváltozatosabb erdejében van!

Mindez persze nem lenne élvezhető gondos és szakszerű erdőgazdálkodás nélkül. Az állami tulajdonban levő SEFAG Zrt. évtizedek óta azon munkálkodik, hogy természet és ember úgy tudjon egymás mellett élni, hogy kölcsönösen tisztelik egymást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek