Családi kalandok a Körösök Szívében - SZARVAS

A Körös-mente, Szarvas, Békésszentandrás és Kondoros egy teljes hétre, de akár egy kéthetes nyaralásra is elég élményt, programot és látnivalót kínál a baráti társasággal, családdal vagy éppen párban érkezőknek.

A környék látnivalóinak és programjainak középpontjában a víz áll. Kevesen tudják, hogy a Holt-Körös Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. A holtág 30 kilométeres hosszán strandolásra, horgászásra, evezésre, a holtággal párhuzamosan futó gát pedig kirándulásra, biciklizésre, futásra, kutyasétáltatásra egyaránt tökéletes és gyönyörű terep.

Galéria: Családi kalandok a Körösök Szívében – SZARVASForrás: Travelo

Szarvas és környéke országszerte ismert a kajakosok és kenusok körében is, hiszen a Holt-Körös rendkívül hangulatos edzési, felkészülési környezetet biztosít a profi sportolók számára is, de az amatőr evezősök, túrakenusok is biztonságos körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek. Az utóbbi években egy új, országszerte mind divatosabb sportág, a sárkányhajózás is megjelent a vízen, ami nagy népszerűségnek örvend.

Aki a hajókázást evezés nélkül részesíti előnyben, a Katalin II. sétahajóval, Demeter István hajóskapitány szórakoztató idegenvezetése mellett hajózhatja be holtág szarvasi szakaszát.

Horgászoknak súgunk: a Szarvas, illetve Békésszentandrásnál húzódó Kákafoki- Bikazugi-holtág a környék legjobb horgászhelye. A közvetlen vízparti , jól felszerelt békésszentandrási és szarvasi nyaralókhoz beetetett horgászhelyek, csónakok is tartoznak a legtöbb helyen, így bátran mondhatjuk, hogy ez a holtág igazi paradicsom a horgászok számára.

Galéria: Családi kalandok a Körösök Szívében – SZARVASForrás: Travelo

Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit a Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malom-emlékmű jelez. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, annak legalább egyszer kötelező elzarándokolni ide.
Aki gyerekekkel utazik a környékre és van kedve autentikus környezetben, egy tanyán kipróbálni, megtanulni a szalmafonás vagy a gyöngyfűzés csínját-bínját, annak érdemes meglátogatnia a város határában lévő Sárarany Szalmaportát.
A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettparkban, az ország egyetlen interaktív makettparkjában hazánk épített örökségének, emblematikus épületeinek minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megcsodálható.
A híres Szarvasi Arborétumban a látogatók előtt további területet nyitottak meg, így immár 65 hektárnyi „ óriás kertben" gyönyörködhetnek a látogathatók. 

Galéria: Családi kalandok a Körösök Szívében – SZARVASFotó: Picasa

A Körösvölgyi Állatparkban a vendégek testközelből ismerhetik meg a Dél-Tiszántúl egykor és ma is honos állatfajait. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik.

Szarvas egyik legkülönlegesebb és leghangulatosabb nyári programhelyszíne a Szarvasi Vízi Színház. Nyáron minden nap láthatnak itt színházi előadásokat a érdeklődők, melyek különlegességét az adja, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet maga a Körös, a mocsári ciprusokkal, illetve a színházzal egyidős fahíddal. Aki Szarvason nyaral, a vízi színházi élményt ne mulassza el.
Nincs nyári élmény finom ételek nélkül - Vendéglátósok összefogása Szarvason:
A Körösök szívében nagy gonddal és odafigyeléssel, de legfőképpen szeretettel kísérleteznek az ízekkel a gasztronómia mesterei. Szarvas város legnevesebb éttermei – Magyarországon egyedülálló, példamutató módon – összefogtak. Határozott célul tűzték ki, hogy megismertessék az ideérkező turistákkal Szarvas és térségének hagyományos ételkülönlegességeit, gasztronómiáját.
A szarvasi éttermek étlapja egy KÜLÖNLEGES BETÉTLAPOT rejt, mindazon ételek listájával, melyet a térségbe érkező kirándulóknak legalább egyszer ki kell próbálniuk. A Szarvasi Mozzarella, a Gallicoop, a Szarvas-Fish, a helyi termelők varázslatos szörpje, lekvárjai, házi tésztái, mézből készült termékei, valamint a hagyományos szlovák receptek mind-mind Szarvas és térségének egy-egy szeletét, cseppjét tartalmazzák.

Bővebb információk:

Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület:

www.korostourist.hu, info@korostourist.hu

Tel: +36 66 311-140

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek