Trendi vagy tabu? Mit kell tudni a tokaji édes borokról?

Aranyérmet nyert a világ legnagyobb borversenyén, a Decanter World Wine Awards 2016 bormustrán a mádi Holdvölgy borászat Signature nevű, 2011-es évjáratú édes fehér válogatásbora. A díj kapcsán annak jártunk utána, mit érdemes tudni a magas cukortartalmú fehérborokról, és miért lenne kár ezeket kihagyni, ha bort keresünk akár hétköznapra vagy ünnepi alkalomra.

Miközben a nemzetközi bortőzsdéken aranyárban jegyzik a legkomolyabb francia, spanyol vagy elzászi édes fehérborokat, a magyar tokaji aszúk és más tokaji édes tételek pedig sorra nyerik a díjakat a világ legrangosabb borversenyein, a borfogyasztók körében az édes borok mégis háttérbe szorulnak. Itthon és külföldön is jóval kisebb a rajongótáboruk és ritkábban fogyasztják őket, mint a száraz fehér, rozé vagy vörösborokat.

Galéria: Mit kell tudni a tokaji édes borokról?Forrás: Travelo

 

Talán a leggyakoribb kritika velük szemben a túlzott cukortartalomból fakadó szirupos ízhatás, ami azonban csak a gyengébb édes borok sajátja.

Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy főborásza szerint a jó édes borok titka az egyensúly.

- Ha ez megvan, vagyis a cukrot megfelelő sav- és alkoholtartalom egészíti ki, akkor még a legmagasabb cukortartalmú édes fehérbort sem érezzük sziruposnak. Sőt, éppen ellenkezőleg: egy szép tokaji sárgamuskotály szamorodni vagy aszú trópusi gyümölcsös, fűszeres aromái, illatai és hosszú, komoly savai semmihez sem hasonlítható élményt nyújtanak, amiről kár lenne lemondani -véli a főborász.

A késői szüretelésű, nemespenésszel (botrytis cinerea) vagy anélkül összetöppedt, magas cukortartalmú szőlőszemekből készített édes borok szakértelmet, fokozott odafigyelést, és akár több éves érlelést igényelnek. Ilyenek például a botrytises és anélküli szemeket vegyesen tartalmazó szőlőből készülő tokaji szamorodni vagy a kizárólag szőlőszemek felhasználásával, hosszú évek érlelése után megszülető, hungarikumként is jegyzett tokaji aszú. Ezek a borkülönlegességekspeciális cukor- és savösszetételüknek köszönhetően szinte korlátlan ideig megőrzik a minőségüket, sőt ízeik, illataik az idő múlásával egyre gazdagabbak, érettebbek lesznek. Megfelelő kezeléssel, időközönkénti átdugózással több száz éves tokaji aszúk is csúcsborok tudnak maradni.

Ám úgy nevezett „édes bor" készülhet oly módon is, hogy késői szüret helyett a mustot mustsűrítmény hozzáadásával teszik töményebbé. Az eredmény sajnos gyakran nem több mint egy alacsony minőségű bor, amely – bár árát tekintve pénztárcakímélőnek mondható – inkább elveszi a vásárlók kedvét attól, hogy édes bort fogyasszanak. Nem szabad azonban, hogy az élelmiszerboltok alsó polcain kínált, olcsó „édes borok" elriasszanak attól, hogy megkóstoljuk a valódi, nagy odafigyeléssel és szakmai tudással készített édes fehérborokat, főleg, hogy éppen Magyarországon, a tokaji régióban készül több olyan bor is, amelyeket a világ legkülönlegesebb édes borai között tartanak számon.

A nemzetközi zsűri értékelése alapján ezek közé tartozik a Decanter idei, londoni világversenyének egyik aranyérmese, a Holdvölgy Signature 2011 is, amelyhez Gincsai Tamás, a Holdvölgy főborásza eddig sehol nem próbált arányban házasított különböző szamorodni, aszú és más, késői szüretelésű édes borokat. Az eredmény egy gazdag, de az egyensúly által mégis könnyen iható édes bor, amelyet a Holdvölgy a birtok lenyomataként és a borász folyékony aláírásaként aposztrofál, innen ered a neve (Signature = aláírás).

 

Galéria: Mit kell tudni a tokaji édes borokról?Forrás: Travelo

 Az édes fehérborokkal való ismerkedést kortyonként is el lehet kezdeni: aki nem járatos a szamorodnik, aszúk, muskotályok, édes furmintok vagy hárslevelűk világában, a legtöbb hazai pincészetben részletes útbaigazítást kaphat és több borfajtát, évjáratot megkóstolhat, hogy megtalálja az ízlésének legmegfelelőbb édes bort. Gincsai Tamás főborász maga is rendszeresen vezet borkóstoló sétákat a Holdvölgy mádi pincerendszerében, mely idén megkapta a VinCE Awards díjátadó gálán az ország legjobb pincelátogatása címet: - Tokaj-hegyalja ideális terep mindenkinek, aki szeretné bővíteni a kóstolási tapasztalatait, és eljutni a száraz boroktól a nemes édes fajtákig – véli a főborász -, hiszen ezen a borvidéken a klíma és a szőlőfajták lehetővé teszik, hogy akárugyanazon az évjáraton belül, ugyanabból a szőlőből más-más borászati technológiával száraz és édes tételek is szülessenek. Aki pedig a kóstolás során megkedvel egy-egy édes borfajtát, később otthon is bátran fogyaszthatja nemcsak ünnepeken vagy desszertek mellé, hanem akár aperitifként vagy a legkülönbözőbb húsételekkel, érlelt sajtokkal párosítva.

 

Hasznos:

Bejelentkezés borkóstoló pincelátogatásra:

visit@holdvolgy.com

0620/421-1817

Weboldal:

holdvolgy.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek