Kuku és barátai - Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!

Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!

„Kuku vagyok. Az én legfontosabb feladatom, hogy megkönnyítsem a hallássérült gazdám, Eszter életét. Ha rám néztek, nem láttok mást, mint egy aranyszőrű golden retriever kutyust. De én nem egy egyszerű, szokásos házőrző vagyok, hanem egy igazi segítő kutya. Sok barátom van. Bors egy vakvezető, Jozi és Kúper mozgássérült-segítő, Amper pedig egy terápiás kutya. A személyi segítő barátomat Riszának hívják. Arra gondoltam, hogy Ti, gyerekek talán nem ismeritek még a mi világunkat, ezért elhatároztam, hogy bemutatom Nektek." (részletek a Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című könyvből)

A mesekönyv célja a segítőkutyák és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel – Kuku, a hangjelző (hallássérült-segítő) kutya szemszögéből. A 44 oldalas, vidám illusztrációkkal teli, ismeretterjesztő mesét tartalmazó kiadvány elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára készült, igaz történetek alapján. Ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesként kezeli a sokféleséget, ezért a mesekönyvet ajánljuk azoknak a szülőknek és szakembereknek (pl. óvópedagógusok), akik szeretnék, hogy a gyermekeknek minél korábban legyen lehetőségük megtapasztalni a másságot. Ezek az élmények azért is fontosak, mert ezáltal fejlődik empátiájuk, számukra nem lesz tabu ez a téma, amiről sokszor nehéz őszintén beszélgetni.

Mesélnek a segítőkutyákFotó: Mányik Richárd

A gyógypedagógus-szociológus szerző, Loványi Eszter születése óta hallássérült. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar munkatársa, szabadidejében önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél. Mindennapjait egy hangjelző kutya könnyíti meg, különösen akkor, amikor nem viseli a hallókészülékét. Kuku a hangok (pl. gazda nevének szólítása) és zajok (pl. ébresztőóra, kopogás, csengő, riasztó) jelzésével segíti gazdája életét. Ha valamilyen zaj hallatszik, a kutya először megkeresi, hogy mi történt, majd érintéssel figyelmezteti Esztert, és elvezeti a zaj forrásához, azt pontosan megmutatva (pl. ajtón vagy ablakon kopognak). A világon számos országban alkalmazzák a hallássérült-segítő kutyákat, azonban Magyarországon még kevésbé ismert ez a segítőkutya-típus.

Kuku, a hangjelző kutyaFotó: Halmai Gyöngyi

 

A könyv a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015. április 23-án, „Segítőkutyákkal az integrációért" címmel rendezett konferenciáján került bemutatásra. Az első kiadás csak korlátozott példányszámban jelent meg, nagy figyelem kísérte, sok pozitív visszajelzés érkezett az Egyesülethez és a szerzőhöz. A második kiadás azért került forgalomba, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a mesekönyvhöz. A mesekönyv megvásárolható könyváruházakban illetve megrendelhető a www.mesekonyv.segitokutya.net honlapon keresztül.

A mesekönyv címe: Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát!
Írta: Loványi Eszter
Rajzolta: Simon Tibor

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek