Nincs még terved a hétvégére?

Kerek évfordulót ünnepel ebben az évben a Zwack család: idén 225 éve annak, hogy Dr. Zwack a császári udvar orvosaként első alkalommal kínálta Unicummal II. József Habsburg uralkodót, és ezzel útjára indította a világszerte közkedvelt italt. A jeles évforduló alkalmából számos programot szervez a család és a vállalat az év során, ennek egyik eleme lesz egy városi túra, amely a Zwack család és az Unicum 20. századi történetét ismerteti meg az érdeklődőkkel. Mi már kipróbáltuk ezt a programot, és nem csalódtunk: olyan érdekességekről hallottunk, mint például, hogy melyik családtagba volt szerelmes Ady Andre, kinek a hatására lett Fradi rajongó Zwack Péter, vagy éppen hol vasaltatta Zwack János selyem ingeit. Ráadásul most családi jegyet is nyerhettek!

 

Az első és egyben rendhagyó alkalommal Zwack izabella és Zwack Sándor vezetett körbe minket a családjuk és a 225 éves Unicum történetét bemutató túrán. Bár a későbbiekben a családtagok nem vesznek részt az „Egy csepp siker" címmel meghirdetett sétán, garantáljuk, hogy a BuPap sétaszervező idegenvezetőiben sem fogtok csalódni. Most egy kis ízelítőt adunk Budapest új programjából, reméljük, hogy meghozzuk a kedveteket.

Galéria: Ismerd meg az Unicum történetét egy városi túra keretében!Fotó: Unknown / Zwack

 

A városi program – amelyre mostantól bárki jelentkezhet – a család 20. századi történetének egyes helyszíneit érinti, kezdve a Várnegyedben, majd a városon keresztül utazva egészen a gyár múzeumáig. A túra során olyan, eddig nem látott helyszínekre mehetnek el a résztvevők, mint például a család Úri utcai lakása, ahol a II. világháború kitörése előtt még Zwack Péter nevelkedett és fia, Sándor is csak néhány hete látta először. Ezen a helyszínen hangzott el például az első túra során, hogy Zwack Péter igencsak szigorú nevelést kapott, legendás például, hogy édesapja soha nem várt rá, ha elkésett valahonnan, akkor gyalogolnia kellett hazáig. Kiskorától egy osztrák nevelőnő követte minden lépését, majd magántanára, Tarján Jenő oktatta, aki átadta neki a Fradi szeretetét is. Az eseményen azt is megtudtuk, hogy Zwack János nagyon elegáns ember volt, legalább 120 selyemingje volt, melyeket a II. világháború előtt rendszeresen Svájcban vasaltatott.

Galéria: Ismerd meg az Unicum történetét egy városi túra keretében!Fotó: Unknown / Zwack

 

A túra során láthatják a résztvevők azt az épületet is, ahol a család megmenekült a nyilasok elől, mindezt pedig olyan kis történetekkel kiegészítve élvezhetik a látogatók, amelyeket eddig szinte csak a hozzátartozók ismertek. Zwack Sándor az első túrán például elmesélte: „Édesapám és családja a nagynénink, Mici néni házában rejtőzködött 1944-ben, de valaki feljelentette őket és megjelentek a nyilasok. A fal előtt felsorakoztatták a családtagokat, hogy utána elhurcolják őket a Duna-partra. Édesapám unokatestvérét visszaengedték a cipőjéért a házba. Apám pedig annyira biztos volt benne, hogy meg fog halni, hogy addig gyorsan megevett egy egész tábla csokoládét, azt a csokit, aminek a rejtőzés egész ideje alatt ki kellett volna tartani. Mindeközben a ház kapujához futva megérkezett Lars Berg a szomszédos házban lévő svéd nagykövetségről. Nagyon határozott fellépésű, impozáns külsejű férfi volt, pisztolyt tartott a kezében, és azt kiáltotta, hogy ez a ház svéd védelem alatt áll, és így sikerült a nyilasokat elriasztania, akik távoztak. Édesapám pedig sokáig bánta, hogy ilyen mohón felfalta a sokáig jól beosztott csokit."

Péter édesapjával a parkban 1932-ben
Galéria: Ismerd meg az Unicum történetét egy városi túra keretében!
(Fotó: Zwack)

 

A városi séta során az is kiderült, hogy történetben említett Mici néni egyébként a család közkedvelt tagja volt, gyönyörű megjelenésével és bájos modorával mindenkit levett a lábáról. Nem volt ezzel másként Ady Endre sem, aki Mylitta verseit írta Zwack Micihez. A túra keretében az ő lakását is meg lehet nézni és arról is beszélnek a program házigazdái, hogy hogyan ismerkedett meg Mici és Ady, illetve volt-e valóban köztük valami.

Micy néni esküvői képe
Galéria: Ismerd meg az Unicum történetét egy városi túra keretében!
(Fotó: Zwack)

 

A túra végállomása a Zwack Múzeum és Látogatóközpont, ahol érdekes dokumentumokon és történelmi jelentőségű kiállítási tárgyakon keresztül válik az élmény teljessé. A program, amelyet a Zwack Unicum Nyrt.-vel együttműködve a BuPap városi sétaszervező csoport valósít meg, egy igazán kerek és valóban izgalmas képet ad nemcsak a családról, de az Unicum történetéről is. Azoknak, akik szeretnének részesei lenni a „Zwack-sztorinak", a www.unicum.hu oldalon lehet jelentkezni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek