Ahol az égben is köthet házasságot

Egyre többen különleges helyszínen tartanák esküvőjüket, ám gyakran elutasításba ütköznek. Ennek ellenpéldája Hévíz, ahol akár hőlégballonban repülve tehetnek fogadalmat egymásnak a szerelmesek.

A jelenlegi turisztikai felmérések nem térnek ki külön a házassági turizmusra, ez ma még nem képez jelentős szeletet az utazásra csábító tényezők között, és kihasználatlan piacnak tűnik, pedig a gyógy- és konferenciaturizmus mellett akár az esküvőturizmus is komoly tényezővé válhat. Hévízen már vannak ennek jelei. Egy-egy nagyobb násznép 2-3 napot is eltölt a városban. Az ilyen vendégek általában a minőségi szolgáltatásokat nyújtó éttermeket, hoteleket keresik. Ezekben néhány éjszaka alatt, 3-4 millió forintot is ott hagyhatnak.

Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint: arról már számtalanszor hallhattunk, hogy leány- vagy legénybúcsúk ezreinek ad helyszínt Budapest, amely népszerű desztináció sok külföldi számára. Ugyanakkor már Hévízen is érezzük, hogy az esküvői turizmus fellendülőben van vidéken is. Igaz, ide nem legénybúcsút tartani járnak a fiatalok, ide már az egész családot elhozzák. Nem ritka a száz-kétszáz fős esküvő sem. Nem csak a házasulandó fiatalok, de friss házasok egyre kedveltebb desztinációja is Hévíz. A magyarok mellett sok osztrák, német és orosz
házaspár is itt töltötte már a mézesheteket.

Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Orvos szakértők szerint: Külföldön is egyre többen ismerik azokat a kutatásokat, amelyek a fürdőzés jótékony hatásait mutatták ki. Hévízen a gyógyforrás 7 m vastag tőzegből tör a felszínre a tőzegből kioldva a szteránvázas vegyületeket így ösztrogén hatást biztosítva a víznek és az iszapnak is. Egyre több nő jár fürdőbe, ha teherbe szeretne esni. A népgyógyászati dokumentumok mellett, orvosi vizsgálatok is igazolják, hogy a fürdőkúráknak jótékony hatása van a meddőségi problémákra. Egyes kutatások szerint: bizonyos vizek gyógyító ereje 25-30 százalékban segítséget nyújt a meddőség esetén.

A gyógyfürdőhelyen 1.066.305 vendégéjszakát regisztráltak a tavalyi évben a befizetett
idegenforgalmi adó alapján. A teljes forgalom harmadát a hazai vendégek adták. A külföldiek közel egyharmada német és osztrák területről érkezett, de színesítik a képet a cseh, svájci, ukrán, szlovák, izraeli, kínai, francia, olasz és lengyel desztinációkból érkezők is. Többségük egészségmegőrző célzattal választotta az európai szinten is elismert gyógyhelyet uticélként.

Fotó: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

A gyógyhatás egyik kulcsát a hidrogén-szulfidban, kénben gazdag víz jelenti. A kén a bőrön át felszívódik, értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, javítja az erek vérellátását, az erek falának kéntartalmát. A (sima)izom érfal ellazító hatása miatt vérbőséget idéz elő a kismedencei szerveknél is. Ezzel párhuzamosan a kénnek immunológiai hatásai is vannak, amelyek hatására a krónikus kismedencei gyulladások mérséklődhetnek. Ez azért fontos, mert sok esetben ezek a gyulladások vezetnek a meddőséghez. A tudományos megközelítés mellett azonban érdekes anekdoták is
keringnek a hévízi tóról, mint szerelmi serkentőről. Szájhagyományból ismerjük azt a mondást, miszerint a Hévízi tófürdő főbejáratnál lévő kerubok megszólalnak, ha olyan ember megy el közöttük, akinek nem volt még szerelmes pillanata hévízi üdülése alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek