Ritka vendég érkezett a Mátrába, nem kis meglepetést okozott

  2021 januárjában a Bükki Nemzeti Park őrszolgálata egy törpekuvikot fedezett fel a Mátrában. A madár feltűnése nagy meglepetést okozott, hiszen országosan is ritka fajról van szó, a Mátra-hegységben pedig mindössze két alkalommal fordult eddig elő.

  A törpekuvikForrás: bnpi.hu

  A törpekuvik – mint neve is utal rá - Európa legkisebb termetű bagoly faja. Testhossza mindössze 16-17 centiméter, ami annyit jelent, hogy körülbelül egy rigóval azonos méretű. Boreális elterjedésű madárfaj, kontinensünkön főként Észak-Európában, valamint Közép-Európa magashegységeiben találkozhatunk vele, általában fenyvesekhez kötődik. Ebből kifolyólag hazai hegységeink nem kimondottan a faj klasszikus élőhelyei.

  Az elmúlt évtizedben azonban egyre több előfordulása vált ismertté, elsősorban az Aggteleki-karsztról. Alkalmi fészkeléseiről is találtak már bizonyítékot, bár, mint írják, a legtöbb egyed valószínűleg csak téli kóborlóként jelenik meg hazánkban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!