Már 36 ezer lúd gyülekezik Kis-Sárréten, ritka fajok is megbújnak közöttük

Napról-napra szaporodik a vonuló vadludak száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, azon belül is elsősorban a Biharugrai-halastavak környékén. Számuk már elérte a 36 ezret, és a döntően nagy lilikekből álló csapatokban a nemzeti park munkatársai egyre többször figyelnek meg ritka vadlúdfajokat is. Ilyen például a vörösnyakú lúd, amelynek megjelenése az elmúlt időszakban már nem is annyira szokatlan, hiszen évről-évre egyre több példányt lehet megfigyelni az országban. A napokban 64 példányt számoltak a Biharugrai-halastavakon.

A vörösnyakú lúd egyre gyakoribb vendég a Kárpát-medencébenForrás: Lilly M/Wikipedia

A vörösnyakú lúd közeli rokonából, az apácalúdból eddig csupán egyetlen példány bukkant fel a Kis-Sárréten. Ez a faj csak kóborló hazánkban, minden évben megjelenik néhány példány az őszi és tavaszi vadlúd-csapatokban. A Biharugrai-halastavakon minden vonuláskor megfigyelnek egy-egy apácaludat.

Egy szintén ritkaságnak számító indiai vadlúd is a Biharugrai-halastavaknál tartózkodik jelenleg.

Róla azt érdemes tudni, hogy Magyarországon leginkább fogságból szökött, elvadult példányaival találkoznak a nemzeti park munkatársai, de nem zárható ki, hogy vadmadarak is eljutnak Indiából Európába. Érdekesség, hogy ez a lúdfaj tartja a repülés magassági rekordját, többször megfigyelték már 9 ezer méter fölötti magasságban, a Himalája között.

A ritkább fajok között említhetjük a tundraludat is, melyből két példányt fedeztek fel a nagyobb vadlúdcsapatokban. Ezt a fajt korábban a vetési lúd egyik alfajaként tartotta számon a tudomány. Elsősorban a nyugat-szibériai tundrákon költ. Az 1960-as, '70-es években még több ezres csapatait lehetett megfigyelni hazánkban, ma azonban már az egyik legritkább vadlúd nálunk.

Kis lilikből szintén két példány került szem elé. A tundralúdhoz hasonlóan ez a faj is régebben viszonylag gyakrabban vonult át hazánkon. Az utóbbi évtizedekben azonban csak kisebb csapatai jelennek meg, elsősorban a Hortobágyon és a Dél-Tiszántúlon – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek