Afrikában őshonos állatot fotózott egy kameracsapda Bócsán

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága múlt pénteken meglepő hírt tett közzé a Facebook-oldalán:  "November 18-án este az egyik, Bócsán kihelyezett vadkameránk tarajos sült fotózott. Erre igazán nem számítottunk, hiszen a faj Afrikában őshonos, a hazai faunának nem része. Napjainkban már a mediterrán régióban, Olaszországban és a Balkánon is megtalálható."

A fotón nehezen, de kivehető a hazánkban szokatlan rágcsálóForrás: www.knp.hu

A posztban leírják, hogy nem tudják, honnan került a kameracsapdával rögzített példány a területre. Feltételezik, hogy valahonnan fogságból szökhetett, de nem zárják ki azt sem, hogy Szerbián keresztül érkezett hozzánk. A faj jó alkalmazkodóképességű, sokféle élőhelyen megtalálható és nagy távolságokat képes megtenni élelemkeresés közben. Dél-Európában a telet üregekben tölti, de nem alszik téli álmot.

A bócsai sült egyelőre csak a kameracsapda fotóin látták, nyomait sem találták. Mindenesetre érdekes, hogy ez év augusztusban Szegeden, a rendező-pályaudvaron is befogtak egy példányt. 

A sül, bár tüskés, nem rokona a rovarevő sünnek, a rágcsálók közé tartozik. Testhossza 60-93 cm, tömege 10-30 kg. A háta közepétől a farka végéig 35 cm-es, fekete-fehér sávos tüskék fedik testét. Éjszaka jár táplálék után, a nappalt üregrendszerében pihenve tölti.

Közel egy méteresre is megnőhet a tüskéivel védekező sülForrás: Liné1/Wikipedia

Bár alapvetően békés növényevő, ha sarokba szorítják, fenyegetve érzi magát, harciasan védekezik. Ilyenkor tüskéit felmereszti és „csörgeti". Ha ez a riasztás nem elegendő, akkor a támadónak hátat fordítva, hátrálva támad. A közhiedelemmel ellentétben nem tudja tüskéit kilőni, viszont ezek nagyon lazán kapcsolódnak a bőréhez, szinte azonnal leválnak, amint valamibe belefúródnak. A tüskék vége kampós, így igen nehéz azokat kiszedni. Éppen ezért felhívják a figyelmet, hogy senki ne próbálja meg befogni, mert sérülés lehet a vége. Ha valaki látja az állatot, arra kérik, hogy értesítse a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát a + 36 30 555 6171 telefonszámon – írja a knp.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek