Állatkertekből telepítettek vissza bölényeket a bulgáriai vadonba

A szabad természetben már kipusztult európai bölények (Bison bonasus) két, eddig állatkertekben élő egyedét telepítették vissza a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált program keretében egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre. A Nyíregyházi Állatparkból származó és eddig a Miskolci Állatkertben nevelkedő fiatal bölény mellett a pozsonyi állatkertből származó társa kapott lehetőséget arra, hogy a faj egykor őshonos élőhelyén, a bulgáriai Rodope-hegységben újra természetes otthonra találjon – olvasható a Nyíregyházi Állatpark közleményében. 

Egy 2018-as fotó a kis borjúrólForrás: Nyíregyházi Állatpark

A 2018 májusában Nyíregyházán született üszőborjút születése után apja megtaposta, és a gondozóknak kellett kimenteniük a karámból. Mivel a nyíregyházi szakemberek azt szerették volna, ha nem a "kéztől nevelt", hanem a természetes viselkedési formát tanulja meg fajtársaitól, az állatot a Miskolci Állatkert fiatal bölénycsapatában helyezték el. A Rewilding Europe visszatelepítési projektje révén az első európai bölények 2013-ban érkeztek Bulgáriába.

Forrás: Ivo Danchev

Az időközben más egyedekkel is felduzzasztott csordájukat 2019-ben engedték szabadon, az elmúlt két évben született három borjú pedig jelzi, hogy a faj megtalálta a helyét a vadrezervátumban. A nemrég Bulgáriába szállított két nőstény jelenleg a vadon élő bölények területén elhelyezett, úgynevezett szoktató karámban él, szabadon engedésük után pedig szarvasok, farkasok, keselyűk és sok más ritka és veszélyeztetett faj mellett fognak élni.

Forrás: Ivo Danchev

Az európai bölény azon fajokhoz tartozik, amelyek az állatkerteknek köszönhetik túlélésüket: a korábban még Magyarországon is előforduló állat a 20. század elejére a szabad természetben teljesen kipusztult Európában, az utolsó vadon élő egyedet 1925-ben vadászták le. Megmentésükre 1923-ban Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság alakult; a szervezet először számba vette az állatkertekben fellelhető összes állatot, majd az összegyűjtött bölényeket zárt tartási körülmények között tenyészteni kezdte, és visszatelepítette a természetbe.

Forrás: Ivo Danchev

Az Európa-szerte zajló visszatelepítési programoknak köszönhetően manapság mintegy 8500 európai bölényt tartanak számon, közülük körülbelül 6200 egyed él szabadon a vadonban - olvasható a Rewilding Europe honlapján.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek