Udvari kútból került elő a különös, új halfaj

Kutatók egy új, angolnaszerű halcsaládot fedeztek fel, melyet dragon sneakhead - sárkány-kígyófejnek neveztek el. Ezek a Dél-India földalatti vizeiben élő, primitív halak élő kövületek, vagyis mai formájukat több mint százmillió évvel ezelőtt nyerhették el - derül ki a nationalgepgraphic.com cikkéből. Ebbe a családba két faj tartozik, amelyek közül az egyik a Gollum kígyófej nevet kapta, a földalatt élő Gyűrűk ura karakter alapján, a másikat pedig a hindu mitológiai királyról, Mahabaliról nevezték el.

Channa gachua, a kígyófejű halcsalád egyik tagja - illusztrációForrás: 5snake5/commons.wikimedia.org

Ezeket a furcsa, hosszú testű halakat, amelyek porózus kőzetrétegekben laknak, ritkán látni, csak a heves esőzések után fellépő áradásokkor kerülnek felszínre. Ralph Britz, a kutatás vezetője szerint a név azért illik rájuk, mert aki meglátja őket, annak egy sárkány jut eszébe róluk.

A Nyugati-Ghátok vidékére, arra a területre, ahol a hal él, egyébként is jellemző a biológiai sokféleség, a tudósok összesen 10 földalatti halfajt fedeztek fel az ottani víztartó rétegekben. Körülbelül hatmillió kutat táplálnak ezek a földalatti rétegek, a kutak következtében pedig lesüllyedt a vízszint, ez pedig veszélyeztetheti az ott élő, újonnan megtalált fajokat.

Az említett család egy példánya is egy kútból került elő 2018 elején: valaki lefotózta a halat, és posztolta a közösségi médiában. A kutatók hamar a nyomába eredtek a felfedezésnek, és 2019 májusában közzé is tették az első tanulmányt, melyben új fajként és nemzetségként azonosították a halakat, Aenigmachanna gollum néven. Röviddel ezután egy másik fajt is felfedeztek, mely ugyanebbe a nemzetségbe tartozik, ez volt a Mahabali sneakhead.

Végül megállapították, hogy az egyedek egy teljesen új családba tartoznak, mely a genetikai elemzések szerint mintegy 120 millió évvel ezelőtt váltak el legközelebbi rokonaiktól, a kígyófejű halak (Channidae) családjától, mielőtt Afrika és India különvált volna. A kígyófejű halak családjába körülbelül 50 faj tartozik, melyek Ázsia és Afrika vizeiben élnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek