Még a kilencvenes években szökött a vadonba, most matuzsálemként tért haza a kalandvágyó galamb

Egy Új-Zéland területén honos óriás-gyümölcsgalamb 24 évvel azután tért vissza a költőhelyére, hogy kirepült ketrecéből. A Pidge névre hallgató madár 1996-ban tűnt el az új-zélandi Rainbow Springs vad- és természetvédelmi parkból, és augusztusi visszatérése előtt egyetlen egyszer sem látták. A kézben nevelt Pidge-t a lábán található gyűrű alapján azonosították - adja hírül a theguardian.com.

Ez a galambfaj falánkságáról és "részegességéről" is ismert: amikor túl sok bogyót eszik, néha még a fáról is lezuhan – illusztrációForrás: Philip Poole/Wikipedia

A számozás alapján kiderült, hogy a madár már 29 éves, holott az óriás-gyümölcsgalambok élettartamát 15 és 25 év közé becsülik. Emma Bean, a park keltetőjének vezetője szerint izgalmas, hogy Pidge majdnem 30 éves, így idősebb néhány parkban dolgozó kollégájuknál is. 

"Valószínűleg ő a legidősebb élő óriás-gyümölcsgalamb"  tette hozzá.

A park most azokat a híreket kutatja, amelyek szerint egy kicsivel idősebb madár élhetett a Hamiltoni Állatkertben, aki azóta meghalt. Az óriás-gyümölcsgalamb – amely 2018-ban diadalmaskodott az új-zélandi év madara versenyen – ismert "részegességéről" és falánkságáról: esetenként túl sok erjedt bogyót fogyaszt, ami után leesik a fákról. Nézzék, hogyan képesek öntudatlanul fetrengeni ezek a szárnyasok!

„Pidge viszont sovány volt, rossz állapotban talált rá az egyik munkatárs" – mondta Bean. A park mindaddig titokban tartotta Pidge visszatérését, amíg meg nem győződtek arról, hogy minden rendben van vele. Egy hónapig táplálták töltött szőlővel és banánnal. "Úgy tűnik, lassan már repülni is akar, ezért a héten a madárházba költöztetjük" – tette hozzá.

A nyilvántartásokból nem derült ki, hogy Pidge 1996-ban elmenekült-e a parkból, vagy szabadon engedték. Egy 88 éves pisztrángőr és egy másik, hosszú ideje ott dolgozó munkatársuk emlékezett Pidge-re az 1990-es évek elejéről, és örült a visszatérésnek.

A park munkatársai azt feltételezik, hogy a közelben élhetett, és visszatért a finom csemegékért a nyugdíjas éveire, amikor az élelemkeresés már küzdelmesebbé vált számára. 

Pidge hazatérésének egyik rejtélye még nem oldódott meg: ezt a galambfajt gyakran párban látják, és nem tudni, hogy Pidge hátrahagyta-e barátnőjét, amikor visszatért a parkba. Amint Pidge a madárházba költözik, a gondozók figyelnek majd, nem keresi-e őt egy másik madár. "Ha mégis van párja odakinn, biztos vagyok benne, hogy megtalálja. Csak egy hónap telt el, és remélem, hogy nem lépett le ilyen gyorsan" – tette hozzá Bean. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek