Karanténba kerültek a világ legritkább disznói

Indiában karanténba kerültek a törpedisznók, a világ legkisebb és legritkább vaddisznói, igaz, nem a koronavírus miatt, hanem azért, mert az afrikai sertéspestis a dél-ázsiai országban is felütötte a fejét. Egyelőre sem vakcina, sem gyógymód nincs az erősen fertőző betegségre, amely már több mint 16 000 házisertést elpusztított - adja hírül az apnews.com.

Törpedisznó a guwahati tenyészcentrumbanForrás: A. J. T. Johnsingh, WWF-India and NCF/commons.wikimedia.org

A félénk kis malacok élőhelyei már így is súlyos veszteségeket szenvedtek, sőt, az 1960-as években már az egész fajt kihaltak gondolták. Az utóbbi évtizedekben azonban a tenyésztési programoknak és más fajvédelmi erőfeszítéseknek hála mégis sikerült szaporítani őket.

Assam államban jelenleg közel 300 állat él, ám a tudósok attól tartanak, hogy a vírus megsemmisítheti a még mindig veszélyeztetett populációt. A betegség elsősorban a sertések közötti közvetlen érintkezéssel terjed, illetve fertőzött anyagokon keresztül, és szinte az összes fertőzött állatot elpusztítja.

A Nameri és Guwahatiban található tenyészközpontokban, ahol 82 disznó él, a tudósok két párhuzamos biztonsági kerítést állítottak fel, nem engedik be a látogatókat, és autók sem parkolhatnak a létesítményeknél. Az alkalmazottaknak a bejáratnál kell hagyniuk a cipőjüket, majd kézmosás és zuhanyzás következik, a lábukat pedig fertőtlenítő oldattal kell megtisztítaniuk, mielőtt felveszik a váltócipőt.

A vírusveszély a sertések étrendjére is hatással van. A gyümölcs és gabonafélék továbbra is részét képezik a menünek, de a föld alatt termő zöldségek, mint például a tápióka és az édesburgonya lkeerültek az étlapról, mert a vírus hosszabb ideig képes fennmaradni a talajban.

A törpedisznó az egyetlen sertés, amely afféle fészket épít a családjának szénából. A járvány kitörése után a természetvédelmi képviselõk végigjárták a piacokat, hogy 2019 decembere előtt gyűjtött szénát találjanak. Az óvintézkedések különösen fontosak, mert a vírus már elkezdett terjedni a környék vaddisznói között, megnehezítve a fertőzés visszaszorítását.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek