Megérkezett Szegedre Irungu, a pesti zsiráf – videóval

Egy fiatal Rotschild-zsiráf érkezett a Szegedi Vadasparkba a Fővárosi Állat- és Növénykertből. A 2017 elején született Irungu szállítása minden komplikáció nélkül zajlott. Nyugodtan, a fölötte belógó faleveleket rágcsálva várta, hogy végre az autó a helyére kerüljön, és alig, hogy kitárult a speciális, zsiráfszállításra kialakított utánfutó ajtaja, egyből a rámpára lépett, és el is foglalta a számára kialakított boxot a házban - derül ki a Vadaspark közleményéből.

A 2017-ben született három zsiráf, Sauda Irungu és ShesheForrás: Alapítvány a Budapesti Állatkertért/Facebook

Most egy darabig az új helyét szokja, majd megismerkedik a csapat többi tagjával is, Thaboval és Luke-kal. Pár hét múlva már a külső kifutójában ismerkedhetnek meg a látogatók is a fiatal bikával, addig pedig az üvegen át leshetnek be hozzá. 

A zsiráfok szállítása nem egyszerű feladat, megfelelő szállítóeszközök mellett hatalmas tapasztalat is szükséges hozzá. A vadaspark is egy olyan szakembert kért fel, aki szinte mindent tud a nagyméretű emlősök szállításáról. A cseh Dvur Kralové-i Állatkertben dolgozó Zdenek Barta nem először szállít Szegedre zsiráfot, már jól ismeri a zsiráfházat. Irungut még Dr. Sós Endre, a fővárosi állatkert főállatorvosa is elkísérte, de az ő közreműködésére nem volt szükség szerencsére, a zsiráf biztonságosan utazott, majd nagyon gyorsan hagyta el a szállítójárművet és foglalta el a helyét.

A Szegedi Vadaspark fiatal bikák tartásával segíti a zsiráfok európai fajmentő tenyészprogramját (EEP). Ennek oka, hogy a zsiráfok szociális viselkedésének – vagyis, hogy egy idősebb bika több tehénnel él együtt – egyfajta következménye a „hímtöbblet", amelyet agglegény csapatban tartanak az állatkertek.

Amíg nincs nőstény a közelben, ők jól meg is férnek egymással. Jelenleg a Rotschild-zsiráf az egyik legveszélyeztetettebb alfaj, kevesebb, mint 1700 egyede él vadon. Állatkertekben viszont a programnak köszönhetően nagyon jó a helyzete, inkább a hím többletszaporulat elhelyezése jelenti a legnagyobb kihívást, ebben nyújt segítséget a Szegedi Vadaspark az újabb fiatal bika fogadásával.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek