Jó híreket közöltek Zoltánról, a jeladós fekete gólyáról

Március 18-án, azaz tegnap épségben megérkezett Magyarországi fészkelőhelyére Zoltán gólya. A fekete gólyát gyűrűje alapján azonosították be, a jeladója ugyanis elveszett vagy tönkrement, de mindenesetre nem ad hírt a madárról. 

Hazaért a jeladós fekete gólya - illusztrációForrás: Wikipédia / Készítette: מינוזיג - MinoZig

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amelyik úgy járta már meg többször is Afrikát, hogy pontos információkat lehetett tudni a vonulásának minden napjáról. A madár mozgását a Gemenc Zrt. hivatalos weblapján lehetett figyelemmel kísérni, idén viszont nem érkeztek meg a friss fejlemények Zoltánról.

A madárra még 2015. június 23-án rögzítették a GPS-jeladót a Gemenci erdőben, de a szerkezet vagy meghibásodott, vagy elveszett. A következő napokban ezt igyekeznek kideríteni a szakemberek - derült ki az Ökoturisztikai Központ Gemenc közleményéből.

Zoltán 2019-ben az egyik legsikeresebben költő gemenci fekete gólya volt, hiszen párjával együtt három fiókát is felneveltek. A múlt év nehéz volt sok gemenci fekete gólya számára, mert a kedvezőtlen időjárás és a rossz időpontban érkező dunai áradás miatt sok fészekben elpusztultak a fiókák. Remélhetőleg az idén ismét termékeny időszak vár a vándormadarakra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek