Egy öreg és egy fiatal mentett parlagi sas térhet vissza a vadonba

November 6-án, szerdán, 11 órakor két olyan fokozottan védett parlagi sast engednek szabadon a Jászberényi Sasközpontból, mely európai állományának kétharmada Magyarországon fészkel. Korábban mindkét madarat legyengülve, röpképtelen állapotban találták - derül ki az MME közleményéből.

Parlagi sas - illusztrációForrás: AngMoKio/wikipedia.org

A fiatal sas a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BFNPI) érkezett, lakossági bejelentés alapján került kézre Somogyvámos közelében. A madáron sérülésnek nem volt nyoma, de egyértelműen mérgezéses tüneteket mutatott, így azonnal a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) állatorvosához került. Szerencsére jól reagált a kezelésre, teljesen felépült, jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tulajdonában álló Jászberényi Sasközpontban várja, hogy újra szabad legyen.

Az idősebb madarat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált parlagisas-védelmi projekt, a PannonEagle LIFE egyik partnerszervezete, a Szerb Madártani Egyesület (BPSSS) munkatársa találta meg Orosháza közelében. Az állatot röpképtelen állapotban, legyengülve találták, ezért azonnal a Szegedi Vadasparkba vitték, ahol a megfelelő állatorvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően hamar felépült és a Sasközpontba került. Mindkét felgyógyult madarat innen engedjük szabadon.

A sasokat még az esemény előtt műholdas jeladóval látják el a szakemberek annak érdekében, hogy a természetbe történő visszailleszkedésük is nyomon követhető legyen. Viselkedésük megismerése reményeink szerint visszaigazolja az állatorvosi kezelések és a visszavadítási gyakorlat eredményességét, illetve lehetőséget teremt az olyan nem természetes pusztulási okok megismerésére és kivizsgálására, mint az illegális mérgezés vagy az áramütés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek