Juh alapú fűnyírásra áll át Bécs

Bécsben már jó ideje szabályozottan folyik keresztül a Duna. Ez gyakorlatilag két (a Donaukanallal három) ágat jelent, amiket a szűk, hosszú és parkosított Donauinsel választ el. A nagy zöldfelületet kezelni kell, a füvet nyírni kell, pláne most, hogy vége az aszálynak és esik az eső.

 

Bécs pedig nem habozott egy olcsó és öko módszert találni a fűnyírótraktor helyett: a juhot.  

A LIFE DICCA európai uniós környezetvédelmi projekt keretében telepítenek egy birkanyájat a szigetre, amivel a város közleménye szerinte 10-20 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátásához (arról nem írnak, mihez képest). Valamiért ez a fajok sokféleségének megőrzéséhez és a költségek csökkentéséhez is hozzájárul.

A Duna-sziget a bécsiek egyik kedvenc pihenőhelye.Forrás: © Eurocomm-PR/Mario Lang

A városháza MA 45-ügyosztálya kialakított egy fenntartható fűnyírási koncepciót, aminek lényege a legelésző nyáj. Így a piknikezőknek mostantól el kell dugni a salátát, mert lecsapnak rá a birkák (amik persze nem oly vérengzőek, mint a valaha volt legcsodálatosabb új-zélandi film főszereplői). A kezdeményezés nem új amúgy, a rautenwegi hulladéklerakó zöldterületein már a kilencvenes évek óta hegyi kecskék kezelik a gyepet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek