A hüllő, ami még egy szarvast is képes lenyelni

Egy több mint ötméteres pitont fogtak a floridai Big Cypress természetvédelmi területen. Az 5,2 méteres és 64 kilós szalagos tigrispiton olyan nagy, hogy akár egy szarvast, vagy disznót és (eredeti, ázsiai élőhelyén) egy majmot is képes lenyelni - közölték a vadőrök. Így ez számít a Dél-Floridában valaha talált egyik legnagyobb óriáskígyónak.

Kellemes, mocsaras környezetbenForrás: shutterstock.com

A nemzeti park emberei szokatlan módszerrel bukkantak a gigantikus hüllőre: jeladót szereltek hímekre, amelyek elvezették őket a párzásra kész hatalmas nőstény pitonhoz. Az állatban 73 fejlődőben lévő tojást találtak. A szalagos tigrispiton egyébként betolakodó faj Floridában, ahol természetes ellenség híján szinte megállíthatatlanul szaporodik a mocsárban. A számukra vonatkozó becslések 30 ezertől 300 ezerig terjednek. Az első példányokat 1980-ban észlelték, a szövetségi kormány 2012-ben betiltotta a faj bevitelét az Egyesült Államokba, mert veszélyt jelent az őshonos állatokra.

A szalagos tigrispiton többek között Kína déli részén, Thaiföld, Kambodzsa, illetve Malajzia területein őshonos, élőhelye pedig rendkívül változatos. Megtalálható esőerdőkben, füves mocsarakban, erdős területeken, folyóvölgyekben és bozótosokban is; éppen ezért érzi jól  magát Dél-Florida párás és mocsaras területein.

Forrás: shutterstock.com

Ha nem csak képről, de élőben is látnák ezeket a hüllőket, amik akár 10 méteresre is megnőhetnek, súlyuk meghaladhatja a 100 kilogrammot ,és akár 100 tojást is lerakhatnak egyszerre, akkor a Veszprém Zoo-ban három szép, megtermett példányt is talának a Kölyökdzsungel terráriumában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek