A magyar Mucin keresztül kutatták a világban élő aranysakálok táplálkozását

Az aranysakálok táplálkozási szokásait vizsgáló nemzetközi kutatási projektben vett részt Muci, a Budakeszi Vadaspark aranysakál nősténye. A bécsi Universität Für Bodenkulture szakemberei az állatkerti körülmények között élő aranysakálok táplálkozási szokásait vizsgálták, ami alapján a vadonélő példányok viselkedésére is következtetni tudnak – olvasható a Budakeszi Vadaspark közleményében.

Budakeszi Vadaspark, aranysakálForrás: Budakeszi Vadaspark

Két koplalónapot követően Muci válogatott finomságokat kapott, többek között nyúl-, kecske- és egérhúst, a szakemberek pedig azt figyelték meg, hogy a sakál hol és hogyan kezdi meg a zsákmányt, mennyit eszik, és mit csinál az étel megmaradt részeivel. A kétnapos koplalásra azért volt szükség, hogy a korábban elfogyasztott táplálék teljesen kiürüljön a sakál szervezetéből, a kutatásnak ugyanis az aranysakál ürülékének vizsgálata is része volt.

Mindez azért fontos, mert az ürülék alapján a természetben élő aranysakálok táplálkozási szokásaira is könnyebb lesz majd következtetni. Az ilyen típusú vizsgálatok jelentős segítséget nyújtanak a hazánkban és Európában egyre terjedő aranysakálok táplálkozásának és életmódjának megismerésében.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Az aranysakál egyébként a folyószabályozásoknak köszönhető élőhelyvesztés miatt Magyarországon a XX. század közepére szinte teljesen kihalt, ám az 1990-es évek során délről, elsősorban Szerbia felől ismét terjedni kezdett, mára pedig már az egész ország területén megtalálható.

Annak ellenére, hogy az aranysakálok már több száz éve jelen vannak a Kárpát-medencében, viselkedésükről a mai napig elég keveset tudunk. Az elmúlt évtizedekben több hazai és külföldi egyetem kutatói is foglalkozni kezdtek az aranysakál táplálkozási szokásainak megismerésével, és a fajra gyakorolt pozitív és negatív környezeti hatások feltérképezésével – ez pedig az állat természetes élőhelyének és így magának az aranysakálnak a védelmében is nagy segítséget nyújthat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek