Lengyelországból jött, vízben fürdik, de nem kacsa! Mi az?

Egy kaliforniai oroszlánfóka! A hároméves hím a napokban foglalta el új otthonát a Nyíregyházi Állatparkban, és a tréningek után várhatóan húsvétkor mutatkozik be a sóstógyógyfürdői fókashowban. A Lengyelországból érkezett fókának egyelőre nincs neve, a névjavaslatokat a Facebook-oldalán várja az állatkert. Addig az új jövevény a holland születésű, négyéves Franssal gyakorol együtt a fellépésekre, míg idősebb társai, a tizenhárom éves Gino és Leon más időpontban mutatják be tudományukat a látogatóknak.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark Facebook

A főszezonban naponta látható fókashow a Nyíregyházi Állatpark egyik legkedveltebb programja. Az erre felkészítő játékos fókasuliban a trénerek kéz- és hangjelekkel kommunikálnak az állatokkal, pozitív megerősítést használnak és haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. Az állatok csak tengeri halat esznek, kedvencük a hering és a makréla.

A kaliforniai oroszlánfókák a fülesfókák családjába tartoznak, érdekességük apró, de jól látható fülkagylójuk. A sötétbarna bundájú hím oroszlánfókák testtömege elérheti a 250 kilogrammot, gyakran kétszer akkorák, mint a sárgásbarna színű nőstények. Ivarérett korukra jól fejlett domború homlokuk alakul ki, amely a Nyíregyházán élő idősebb állatoknál már jól látható. 

Forrás: Nyíregyházi Állatkert Facebook

Nehéz, hengerszerű testük ellenére ügyesen mozognak a szárazföldön, fürgeségüket végtagjaik elhelyezkedése biztosítja. A fülesfókák a vízben főleg mellső úszóikkal hajtják előre magukat. Mivel sokat tartózkodnak a vízben, ezért testüket vastag zsírréteg borítja, ami egyrészt kiválóan szigetel, másrészt segít az áramvonalas torpedóalak kialakításában. Az oroszlánfókák úszás közben akár az óránkénti harminc kilométeres sebességet is elérhetik.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark Facebook

Igazi búvárok, képesek akár húsz percig a víz alatt maradni, akár több mint kétszáz méteres mélységbe is lemerülhetnek minden gond nélkül. Ez azért lehetséges, mert vérük az emberénél kétszer-háromszor több oxigént képes tárolni, emellett képesek a vízben aludni, orrnyílásaikat ezalatt zárva tudják tartani.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek