A barlangi vakgőte és a földikutya a balkáni vándortárlat két főszereplője

  A Nyugat-Balkán élővilágát bemutató kiállítás nyílt Belgrádban, a Collegium Hungaricum Magyar Kulturális Központban Bölcső és búvóhely címmel. Legérdekesebb szereplője a barlangi vakgőte, de a földikutyát is sokan kedvelik.

  Aki meglátogatja a szerb fővárosban kiállított tárlatot, az rengeteg érdekes rovarral, különleges hüllővel, színes lepkével és óriás sáskával találkozhat, de megismerkedhet a tárlat legérdekesebb szereplőjével, a barlangi vakgőtével is, amely a Postojnai cseppkőbarlang titokzatos lakója.

  Nem mindennapi lepkékkel és sáskákkal is találkozhatnakForrás: Facebook / Collegium Hungaricum Belgrád

  A látogatók másik nagy kedvence egy ritka faj, a földikutya, amelynek már a története is érdekes, pontosabban az, hogy hogyan került a Nyugat-Balkán-ra. A vajdasági Pannon RTV tudósításából kiderült, hogy a jégkorszak alatt, amikor majdnem az egész Föld jég alatt volt, a Balkán területe volt ez alól az egyetlen kivétel, ahol csak a magas hegyek öltöztek jégpáncélba.

  Az állatok ebben az időszakban visszavonultak erre a számukra kedvező, melegebb területre, köztük a földikutya is, aki azóta a régió lakója. Az érdekes emlősnek hatalmas fogai vannak, de a szeme helyén ott van a bőr és a szőr, mert ahogyan a neve is mondja, föld alatt él.

  Ő a kiállítás egyik kedvenceForrás: Facebook / Collegium Hungaricum Belgrád

  A Bölcső és búvóhely című tárlat szerbiai és magyarországi tudósok, biológusok harminc éves munkáját dolgozza fel. A vándorkiállítás Belgrádban, a Collegium Hungaricumban március 13-ig látogatható, utána továbbszállítják Szarajevóba, Montenegróba, Észak-Macedóniába, Albániába, majd Görögországba.

   

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!