Új szumátrai tigrislány boldogítja a Nyíregyházi Állatpark régi lakóját

Az új nőstény, Zoja Varsóban született, idáig Franciaországban élt, pár hete azonban beköltözött a Nyíregyházi Állatparkba a 8 éves Gio mellé. Első találkozásuk problémamentesen zajlott, ami jó hír, hiszen a tenyészpárra nagy feladat vár, alfajuk közvetlen veszélyeztetett a kihalástól – olvasható az állatkert közleményében.

Ő a nyolcéves Gio, hazánk egyetlen szumátriai tigris hímjeForrás: Nyíregyházi Állatpark

Persze, nem véletlen óvják, gondozzák és lesik az ország egyetlen, és a szakértők szerint kiváló genetikai adottságokkal rendelkező hím szumátrai tigris boldogságát. A világ egyik legritkább ragadozójaként még 2014-ben érkezett Rotterdamból az Európai Fajmegőrzési program keretében a Sóstó Zooba. Az érkezését követő évben egyből kapott is maga mellé egy holland tenyésznőstényt, ám nászuk nem hozta meg a várt utódokat.

Így jött a képbe nemrég az új feleségjelölt, Zoja, akivel a karanténidőszak letelte után egészen gyorsan és zökkenőmentesen összeismerkedett. Az első pillanatokban gondozóik lélegzetüket is visszatartva figyelték az ifjú párt, az állatok összeszoktatása alatt ugyanis nem ritka az agresszió.

Az első benyomás fontos!Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A szumátrai tigris egyébként a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei ma már csak az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, a világ állatkertjeiben mintegy 300, és közülük most már ketten is a Nyíregyházi Állatpark állandó lakói.

Új seprű jól seper?Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek