Szabadon engedték a világ egyetlen ismert albínó orangutánját

Albát, a fehér bundájú, kékszemű, hét év körüli nőstényt tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok a helyi lakosok kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén. A veszélyeztetett állatot 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, de a hatóságok két nappal később ki tudták szabadítani a ketrecből. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) egyik állatmentő állomására került, ahol gyorsan javulni kezdett - olvasható az MTI-n.

A kép még 2018 januárjában készültForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Sator

Az albínó orángutánt nemrég engedték szabadon a Bukit Baka Bukit Raya Nemzeti Parkban. A védett övezetet a BOSF alakította ki számára Közép-Borneó tartomány erdős területén. A természetvédelmi szervezet szerint Alba jelenleg kiváló fizikai állapotban van, ügyesen mászik fára és lendül egyik ágról a másikra, ugyanakkor albinizmussal összefüggő gyengénlátása miatt fokozott védelemre van szüksége.

Egyre fogy az életterük!
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt. A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón. A trópusi esőerdőkben, azonban még ennyien sem vannak, mivel a legális és
illegális fakivágások miatt gyors ütemben pusztulnak. A vadászat is jelentősen csökkenti az orangutánpopulációt.

Az állatot egy másik nőstény orangutánnal, Kikával együtt engedték szabadon. Az orangutánok biztonságáról egy speciális csapat gondoskodik a nap 24 órájában a mesterséges szigetként kialakított rezervátumban.

Borneón emberemlékezet óta nem láttak fehér orangutánt. Alba származását rejtély övezi, végül a nagyközönség nevezte el. Az Alba latinul fehéret jelent.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek