Három madárles is helyet kapott egy holland szigetcsoporton

Egy mesterségesen kialakított szigetcsoporttal csalogatják vissza a vadvilágot a Hollandia középső részén elterülő Markermeer tóhoz, ami egészen a közelmúltig nem volt több egy zavaros víztömegnél.

Kilátó a mesterséges szigetenForrás: shutterstock / Készítette: Clara Bastian

 A tó egykor gazdag állat- és növényvilágnak adott otthont és a turisták közkedvelt látogatóhelye is volt, az elmúlt évtizedekben viszont az állatok és az emberek is messziről elkerülték, ugyanis üledékkel töltődött fel és a zavarossá vált a vize. A probléma megoldásaként egy öt szigetből álló mesterséges szigetcsoportot alakítottak ki a tóban. A két és fél év alatt kiépített, 700 hektáros szigetvilág immár jelentős részét növényzet borítja. 

A szigetek idén már 30 ezer fecskének szolgálnak pihenőhelyként, és a nyári lúd, a küszvágó csér, a nagy kócsag, valamint a bakcsó is visszatért a tó környékére. A vízben mindeközben robbanásszerűen elszaporodtak a planktonok, hatalmas mennyiségű táplálékot szolgáltatva a madaraknak – írja az MTI.

A nagyközönség által is látogatható főszigeten három madárles, a szigetgondnok háza és 12 kilométernyi gyaloghíd kapott helyet. A többi négy sziget kizárólag a vadállatok és növények számára lett kialakítva.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek