Három madárles is helyet kapott egy holland szigetcsoporton

  Egy mesterségesen kialakított szigetcsoporttal csalogatják vissza a vadvilágot a Hollandia középső részén elterülő Markermeer tóhoz, ami egészen a közelmúltig nem volt több egy zavaros víztömegnél.

  Kilátó a mesterséges szigetenForrás: shutterstock / Készítette: Clara Bastian

   A tó egykor gazdag állat- és növényvilágnak adott otthont és a turisták közkedvelt látogatóhelye is volt, az elmúlt évtizedekben viszont az állatok és az emberek is messziről elkerülték, ugyanis üledékkel töltődött fel és a zavarossá vált a vize. A probléma megoldásaként egy öt szigetből álló mesterséges szigetcsoportot alakítottak ki a tóban. A két és fél év alatt kiépített, 700 hektáros szigetvilág immár jelentős részét növényzet borítja. 

  A szigetek idén már 30 ezer fecskének szolgálnak pihenőhelyként, és a nyári lúd, a küszvágó csér, a nagy kócsag, valamint a bakcsó is visszatért a tó környékére. A vízben mindeközben robbanásszerűen elszaporodtak a planktonok, hatalmas mennyiségű táplálékot szolgáltatva a madaraknak – írja az MTI.

  A nagyközönség által is látogatható főszigeten három madárles, a szigetgondnok háza és 12 kilométernyi gyaloghíd kapott helyet. A többi négy sziget kizárólag a vadállatok és növények számára lett kialakítva.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!