Az elmúlt években rengeteg delfin pusztult el Ausztráliában

  Mintegy felére csökkent a delfinek száma 2011-hez képest az Ausztrália Északi Területén található Darwin térségében egy ausztrál kutató megfigyelései szerint – írja az MTI.

  Egyre kevesebb delfin úszkál Ausztrália északi részénélForrás: shutterstock / Készítette: vkilikov

  Darwin környéke hagyományosan három delfinfaj – a mérsékelten fenyegetett ausztráliai delfin, a sebezhető fajok közé sorolt ausztráliai púposdelfin és a palackorrú delfin – otthona. Sajnálatos módon 2011 óta jelentős csökkenés figyelhető meg a helyi delfinpopuláció létszámában.

  Az adatok azt mutatják, hogy az ausztrál púposdelfin egyedszáma 40 körüliről 20 körülire esett vissza Darwinnál. A szélesebb térséget nézve 2017-re 50-re fogyatkozott a púposdelfinek száma, míg 2011-ben még 88-at tartottak számon. Hasonló mértékben csökkent az ausztráliai és a palackorrú delfinek populációja is.

  A kutatók szerint a csökkenés oka a klímaváltozás és az egyre növekvő víz alatti zaj, amire a delfinek különösen érzékenyek.

  A klímaváltozásról a kutató elmondták, hogy 2016-ban mérték a tengerfelszín eddigi legmagasabb hőmérsékletét mind Darwinnál, mind Észak-Ausztráliában. Ez a változás érintheti a tengeri halak szaporodását is. Emellett nehéz felmérni a szállításnak és egyéb tényezőknek a tengeri élővilágra gyakorolt hatását is.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!