Nem véletlen, hogy egyre több elefánt születik agyar nélkül

  Talán az orvvadászat számlájára írható, hogy egyre több nőstényelefánt agyar nélkül jön a világra - állapította meg egy új tanulmány.

  Egyre több az agyar nélküli elefántForrás: shutterstock / Készítette: Claudia Paulussen

  Régen a nőstényelefántok 2-4 százaléka született agyar nélkül, ma azonban majdnem az egyharmaduk jön világra így. A jelenséggel kapcsolatos kutatást a mozambiki Gorongosa Nemzeti Parkban végezték, ám Afrika más tájain is megfigyelték már. A dél-afrikai Addo elefántrezervátumban az ott élő 200 nőstény 98 százaléka született agyar nélkül már a 2000-es évek elején. Kenyában pedig a Duke Egyetem 2015-ös kutatása a nőstények agyarának méretcsökkenését állapította meg.

  "Egyelőre kicsiny elefántpopulációkban előforduló jelenséggel állunk szemben. Lehetséges, hogy az orvvadászat áll az agyar nélküli elefántok szelekciójának hátterében, ezzel a trükkel igyekeznek túlélni az embert, aki elsősorban az agyaráért üldözi az állatot. Az orvvadászat okozta szelekció feltevését azonban még igazolni kell, elképzelhető ugyanis, hogy az agyar eltűnése egyszerű genetikai eredetű jelenség, véletlen módosulás, ami kis populációkon belül a rendellenesség elterjedéséhez vezethetett" - magyarázta Luigi Boitani, a Római Tudományegyetem zoológusa.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!