A valaha élt legapróbb emberszabású majom őrlőfogaira bukkantak a kutatók

  A valaha talált legapróbb emberszabású majomfaj fosszíliájára bukkantak Kenyában. James Rossie, a New York-i Stony Brook Egyetem kutatója a kenyai Tugen-hegynél végzett ásatások során bukkant a korábban ismeretlen, apró emberszabású majomfajtól származó fogakra.

  A Kenyában talált apró fosszilis emberszabású fogaForrás: Stony Brook University

  A valaha talált legapróbb majomfajról lehet szó, egyedei alig 3,5 kilogrammot nyomtak, azaz nem voltak nagyobbak egy mai házi macskánál. Az őrlőfogakat a Tugen-hegy és a Baringo-tó mentén három különböző helyszínen találták az amerikai kutatók, Rossie és munkatársa, az azóta elhunyt Andrew Hill 2004-ben. Ez a feltárás is azt bizonyítja, hogy a 12,5 millió éves Tugen-hegy fontos információkkal szolgál az emberszabású majomfajok sokszínűségének feltárásában, és sokat árulkodik a miocén földtörténeti korszakban bekövetkezett hanyatlásról is – írja az MTI.

  A több mint tízmillió éves miocén törpe emberszabású, illusztrációForrás: PHYS.ORG

  Rossie, az egyik amerikai kutató  szerint a fosszilizálódott őrlőfogak, amelyek jelenleg a Nairobiban lévő Kenyai Nemzeti Múzeumban találhatók, a levéllel táplálkozás bizonyítékai, ami arra utal, hogy ezek az emberszabású majmok a korai karcsúmajomfélék konkurenciái voltak a táplálékfogyasztást tekintve. A kutató úgy véli, hogy az apró emberszabású majom a korai miocén földtörténeti korszakban elterjedt apró emberszabásúak legtovább életben maradt tagja.

  A miocén földtörténeti korszak elején csak néhány majomfaj létezett, miközben az emberszabásúak jóval többen voltak. A fajok egyedei 4 és 50 kilogramm közötti testsúllyal rendelkezhettek. Ma ugyanakkor csak alig maroknyi emberszabású faj maradt. A paleontológusok évtizedek óta keresik annak okát, mi vezetett az emberszabásúak sokszínűségének csökkenéséhez és mi okozta a majmok sokféleségének növekedését. Sokak szerint a két csoport közötti közvetlen verseny vezetett ehhez.

  "Az egyik dolog, ami erre utal, az az, hogy néhány emberszabású éppen akkor kezdett átállni a levéllel való táplálkozásra, amikor a majmok is különösen hatékonyan kezdtek ehhez alkalmazkodni. Ilyen körülmények között nem vagyok meglepődve azon, hogy ez az utolsó ilyen apró majom. Korábban ezen a területen megtaláltuk a legkorábbi ismert karcsúmajmot, most pedig itt az emberszabású, mely úgy tűnik, közvetlen versenyben volt vele az élelemért" – fogalmazott Rossie.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!