Ön szerint melyik legyen 2019-ben az Év rovara? Képeken a három jelölt

  Idén is hárman versengenek a 2019-es Év rovara címért: a Kis Apolló-lepke, a Magyar tarsza és a Havasi cincér. A jelöltekre december 6-ig lehet szavazni.

  A kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja is előtérbe kerül, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok és változások jobb megértését is szolgálja. A Magyar Rovartani Társaság a közösségi jelentőségű fajok, azaz az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelvének mellékletein szereplő fajok közül választotta ki a három jelöltet.

  Íme az Év rovara három jelöltje:

  Ha tavasz végén vagy nyár elején üde erdőkben járunk, könnyen szemünk elé kerülhet egy elég nagy, tejfehér színű, kerek szárnyú pillangó, amint elegánsan vitorlázik, majd rászáll a lilás színű virágokra. Ez a faj az Apolló-lepke. Nem mindennapi kinézete és különleges életmódja miatt került a listára.

  Kis Apolló-lepkeForrás: Magyar Rovartani Társaság / Készítette: Sulyán Péter

  A Magyar tarsza zöld színű, tojásdad testű rovarfaj, hosszú végtagokkal. A többi egyenesszárnyúhoz hasonlóan a harmadik pár lábuk meghosszabbodott, ugrólábbá módosult. Kövér testükkel és vékony lábaikkal azonban nem képesek nagyobb szökkenésekre. Veszély esetén többnyire csak ledobják magukat a sűrű növényzetbe, ahol zöld rejtőszínüknek köszönhetően láthatatlanul másznak odébb. Növényevők, nem nagyon válogatósak, főleg kétszikűeket fogyasztanak.

  Magyar tarszaForrás: Magyar Rovartani Társaság / Készítette: Puskás Gellért

  A Havasi cincért aligha lehet bármivel összetéveszteni, és az is könnyen felismerheti, aki korábban csak képen látta. A 3–4 centiméter hosszú bogár alapszíne fakó égszínkék, melyet bársonyos fekete foltok tarkítanak. Csápja jellegzetes: a legtöbb csápíz végét fekete szőrbojt díszíti. A karcsú hímet könnyen felismerhetjük arról, hogy a csápja sokkal (akár kétszer is) hosszabb, mint a teste, a vaskosabb nőstényé viszont éppen csak túlér a szárnyfedők végén - írja a Magyar Rovartani Társaság.

  Havasi cincérForrás: Magyar Rovartani Társaság / Készítette: Nikola Rahme

  A három jelöltre a Magyar Rovartani Társaság weboldalán lehet szavazni december 6-ig, de mi most olvasóink véleményére is kíváncsiak vagyunk, kattintsanak az alábbi szavazódobozban arra, amelyik szárnyas a külalakja vagy életmódja miatt a leginkább elnyerte a tetszésüket.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!