Meglepődtek, amikor egy vadmacskát fogtak be a sajómercseiek

Ritka eseménynek lehettek részesei a Tarna-Lázbérc Természetvédelmi tájegység dolgozói. Október 8-án bejelentés érkezett Sajómercséről, a MachoMercse Kft. ügyvezetőjétől, miszerint éjszaka a telephelyük baromfiudvara mellett felállított ládacsapdával kollégái egy vadmacskát fogtak.

Vadmacska került a sajómercseiek csapdájábaForrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

A csapdát azért tették ki, mert a szárnyasokat napok óta dézsmálta valami, és szerették volna a tettest megfogni. Elsősorban rókára számítottak, de meglepetésükre egy jókora vadmacska került a kelepcébe. Az elszenvedett veszteség ellenére fel sem merült, hogy az állatban kárt tegyenek, azonnal értesítették a területileg illetékes természetvédelmi őrt, aki a vadmacskát elszállította. A ritka ragadozó szabadon engedésére aztán a lakott területtől távol került sor - írja közleményében a Bükki Nemzeti Park Igazagatósága.

A csapdába esett vadmacskát a lakott településtől távol engedték szabadonForrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

Nemrég a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kameracsapdájának is sikerült ritka pillanatokat megörökítenie a vadon élő macskákról. A felvételek arról árulkodtak, hogy két kalandvágyó, bátor és nagyon édes kis vadmacskakölykök cseperedik a Kis-Balaton térségében.

A vadmacska hazánkban veszélyeztetett állat, fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 250 000 Ft. Legnagyobb problémát számára élőhelyeinek zsugorodása, az elkóborló házi macskák hordozta betegségek jelentik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek