Félő, hogy hamarosan nem jut elég táplálék a vadon élő jegesmedvéknek

  Az időnként partra vetődő nagy méretű bálnatetemek elfogyasztása ugyan segíti a jegesmedvéket az északi-sarkvidéki meleg periódusok átvészelésében, ám ez a táplálékforrás valószínűleg nem lesz elegendő a medvepopulációk többségének hosszú távú fennmaradásához.

  Veszélyben a jegesmedvepopulációForrás: Shutterstock

  A bálnatetemek ugyan értékes zsír- és energiaforrásként szolgálnak a jegesmedvék egy részének, azonban nem fognak elegendő táplálékot jelenti számukra a nyaranta teljesen jégmentessé váló Északi-sarkvidéken. A területen valószínűleg már 2040-re bekövetkezik egy drasztikus éghajlatváltozás.
  Amennyiben a tengeri jég eltűnése és a melegedés ebben az ütemben folytatódik, akkor a jegesmedvék élőhelye olyan változásokon megy majd keresztül, amelyekre nem volt példa az elmúlt egymillió évben.

  A jegesmedvék a jégtáblákról vadásznak elsőszámú táplálékukra, a fókákra. Amikor azonban tavasszal a jég feltöredezik, a ragadozók egy része a szárazföldön próbál szerencsét és ott várja meg, amíg a jég újraképződik és folytathatja a vadászatot. Néhány esetben 40-60 jegesmedvét figyeltek meg, amint méretes grönlandi és szürke bálnák tetemeiből táplálkoztak. Tavaly pedig több mint 180 medvét láttak egyetlen grönlandi bálna tetemén osztozkodni. A szakemberek kiszámolták, hogy évente mennyi bálnazsírra és -húsra lenne szüksége egy ezer egyedből álló jegesmedve populációnak, majd megnézték, hogy mekkora számban fordulnak elő szürke és grönlandi bálnák Csukcsföld, valamint Alaszka partjainál.

  Forrás: pixabay.com

   Ezután megbecsülték a partra vetődő bálnák számát, figyelembe véve, hogy az elpusztult tengeri emlősök nagyjából 10 százaléka kerül fel a vízfelszínre, és ezen tetemeknek is csupán a töredéke kerül ki olyan szárazföldi területre, amely hozzáférhető a jegesmedvék számára. Eredményeik szerint a tengeri jégtől mentes nyári hónapokban egy ezer egyedből álló jegesmedve populációnak nagyjából nyolc bálnára lenne szüksége, míg a tavaszi "lakoma" idején, amikor az állatok többet esznek, körülbelül húsz bálnatetemre lenne szükségük, hogy jól lakjanak.

  Oroszországi adatok szerint a Csukcs-tengerben elegendő bálna pusztul el és sodródik ki a partra évente ahhoz, hogy a tetemek kielégítsék a medvék igényeit. Az Északi-sarkvidék azonban 19 jegesmedve-alpopulációnak ad otthont és nem minden régióban sodródnak partra olyan nagy bálnatetemek olyan rendszerességgel, mint a Csukcs-tenger térségében. Ráadásul a kutatók szerint a bálnapopulációk mérete a halászat miatt is jóval kisebb mint régen volt.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek