Elűznék a betelepített barnamedvéket a francia Pireneusokból

A határ túloldalára, Spanyolországba akarják elűzni a Nyugati-Pireneusokba frissen betelepített barnamedvéket a nyájaikat féltő térségbeli birkapásztorok, miután a ragadozók kihelyezését nem tudták megakadályozni.

Szabadban pihenő barna medveForrás: wikipédia / Készítette: Didier Descouens

Szombaton mintegy 100 birkapásztor, vadász és önkormányzati politikus indult a hegyekbe, hogy megölje vagy elkergesse a csütörtökön és pénteken légi úton a vadonba telepített két vemhes nőstény barnamedvét és a két, már hosszabb ideje ott élő hímet. A lázongó gazdák a nyájaikra veszélyt jelentő medvéket és farkasokat is a Pireneusok spanyol oldalára kergetnék át. A kis bocsokat váró nőstény medvéket titokban, helikopterrel szállították Szlovákiából Franciaorszégba, így a helyiek nem tudták megakadályozni a betelepítésüket.

Az új lakókat egyébként fajfenntartó okból hozták a Pireneusokba, szeretnék ugyanis újra meghonosítani a barnamedvét a Béarn régióban és számszerűleg, valamint genetikailag is megerősítenék a hegység középső és keleti részén élő, 43 egyedből álló populációt. Az újabb betelepítést még Nicolas Hulot volt környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, miután 2012-ben az Európai Unió elmarasztalta Franciaországot, amiért nem tesz meg mindent a területén kihalás fenyegette barnamedve megmentéséért.

Becslések szerint a Pireneusokban tartott 600 ezer birka közül évente mintegy 200 eshet a barnamedvék áldozatául. Tavaly a pireneusi gazdák 800 olyan haszonállatért és 25 olyan méhkasért kaptak kárpótlást az államtól, amelyet vélhetően medve pusztított el. A gazdák egy része a károk ellenére sem ellenzi a ragadozók újbóli megtelepítését, szerintük ugyanúgy békésen együtt lehet élni velük, mint hajdanában, ráadásul az állam anyagilag támogatja az érintett gazdákat nyájaik védelmében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek