Különleges varacskos disznók röfögnek Nyíregyházán

Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia, az alkalmazkodó képessége páratlan - olvasható a Nyíregyházi Állatpark közleményében. A közepes termetű párosujjú patás, nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nevét a fején található hat porcos kinövésnek köszönheti, amely valószínűleg a szem és a pofa védelmét szolgálja. Szemfogai jellegzetes agyarrá módosultak, melyek akár 30 centiméteres hosszúságúra is megnőhetnek, ezzel is különleges külsőt adva az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Hosszú vékony lábaival gyorsan tud futni, akár 50 km/órás sebességre is képes; futás közben pedig bojtos farkát felfelé mereszti. Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, mely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll. Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki az állat lábán. A malacok 170 napi vemhesség után jönnek a világra egy fűvel bélelt üregben, és 10 napos koruktól fogva követik anyjukat.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A Nyíregyházi Állatpark új csapata jelenleg két ivarérett nőstényből és 1-1 kan süldőből áll, akik a hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek. A közleményben arról is írnak, hogy a konda kifejezetten jó választásnak bizonyult, mert a folyamatos aktív mozgásukkal felpezsdítették az állatkert fekete kontinens élővilágát bemutató területét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek