Népes fekete gólya csapatot leshet meg a Csanádi-pusztákon

Ilyen népes, vonulásra készülő fekete gólyacsapatot, mint amilyennek az idén szemtanúi lehetünk, csak nagyon ritkán lehet látni a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A három pusztán (Kopáncsi-, Montág- és Királyhegyesi-puszta) ezekben a hetekben legalább 70-80 fekete gólya mozog, ami a nálunk ritka faj esetében igen magas számnak mondható – tudtuk meg a Körös-Maros Nemzeti Park legfrissebb híréből. A legnépesebb csapat, amelyet sikerült a természetvédőknek megfigyelniük 50 példányból állt, emellett több helyen láttak 2,3, sőt 5 madarat is együtt mozogni.

Útra kelnek a fekete gólyákForrás: shutterstock

Az, hogy a fekete gólyák ilyen nagy számban gyülekeznek a Csanádi pusztákon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a terület kedvező állapotban van. A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak, és a Királyhegyesi-puszta is jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizes élőhely-rekonstrukciónak.

A környéken található kisebb-nagyobb csatornákban már kevés a víz, így a halakat is könnyebben megtalálják a gólyák. Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására. Egy ilyen, szántóföldön állomásozó csapat megfigyelése nem mindennapi élményt jelent.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek