Gibraltár felé tart a műholdas jeladóval felszerelt darázsölyv

Máriát, a tojó darázsölyv vonulómadarat augusztus 9-én szerelték fel egy jeladóval a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, hogy követni tudják vonulási útvonalát. Aki figyelemmel kísérte a madarat, az láthatta, hogy három napig még a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem sok helyen szinte méterre pontosan „Lipót", a korábban követett darázsölyv útvonalát lemásolva haladt nyugat-délnyugati irányban, feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Forrás: Shutterstock.com

Ez a madár a második magyarországi darázsölyv, melynek vonulását a műholdas jeladónak köszönhetően ide kattintva szinte élőben követhetik nyomon a szakemberek, és az érdeklődők az interneten. A gyufásdoboznyi méretű, és alig néhány grammos jeladót a tojó a hátán viseli, így az eszköz nem zavarja a repülésben, és a mindennapi életében, ráadásul a napelemek is kellő megvilágítást kapnak a működéshez nélkülözhetetlen energiaellátáshoz.

Mária a, jeladós tojó darázsölyv Baja térségében az elengedés előttForrás: mme.hu / Készítette: Kalocsa Béla

A darázsölyv világviszonylatban is az egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadár. Megjelenését tekintve leginkább az egerészölyvhöz hasonlít, alapvető zsákmányát viszont nem a kis rágcsálók, hanem elsősorban a talajba ásott üregekben élő társas darazsak és méhek jelentik. A rovarok lárvákkal teli lépeit erős lábaival tyúkszerűen kaparva szerzi meg. Hazai fészkelőállománya 500-750 párra becsülhető.

A darázsölyv hosszú távú vonuló, a telet a Szaharától délre tölti. Az európai állomány három útvonalon: a Boszporusz érintésével a Földközi-tenger keleti partvidékén, nyugaton az Ibériai-félszigeten át Gibraltárnál, középen pedig Olaszország, Szicília és Málta érintésével vonul Afrikába. A hazai állományból eddig ötnél kevesebb visszafogási adata volt csak a fajnak, amiből azt tudhattuk meg, hogy madaraink a Mediterráneum középső részén vonulnak, és telelőterületük Közép-Afrikában van.

Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek