Veszélyben a turisták kedvencei, a kék pingvinek

Komoly fenyegetést jelent Nyugat-Ausztrália állam legnagyobb és a turisták körében óriási népszerűségnek örvendő pingvinkolóniájára a klímaváltozás és az emberi tevékenység - figyelmeztetnek a kutatók. A Perth partjainak közelében elterülő Penguin Island jelenleg nagyjából ezer kék pingvinnek, más néven törpe pingvinnek ad otthont. A szakemberek szerint a populáció a felére csökkent az elmúlt évtizedben az óceán növekvő hőmérséklete és a változó időjárási feltételek miatt, amelyek megzavarták az állatok szaporodási ciklusát.

Így néz ki a felnőtt törpe pingvinForrás: wikipédia / készítette: Készítette: Cburnett

A szakember szerint a területre hét évvel ezelőtt lecsapó óceáni hőhullám elpusztította azoknak az apró halfajoknak egy részét, amelyek a pingvinek étrendjének szerves részét képezték, ezért az állatoknak ma már jóval messzebb el kell úszniuk a szigettől, hogy táplálékhoz jussanak. Mindeközben a korábbinál erősebb viharok elmossák a fészkelő helyeiket, és a madarak egyre nehezebben birkóznak meg a forró nyarakkal. A változó környezeti feltételekkel nehéz felvenni a harcot, ám a területen zajló emberi tevékenységek jobb szabályozása segíthet a madarakon, amelyek több mint százezer turistát vonzanak a szigetre évente.

A pingvinhalálozások nagyjából egynegyedéért a vízi járművek okozta sérülések a felelősek. A szakemberek szerint az emberekben tudatosítani kell, hogy a pingvinek a vízben úszkálnak, gyakran mindössze egy méterrel a felszín alatt, és mivel nehéz őket észrevenni, a csónakokkal lassan kell közlekedni a térségben. A természetvédelmi hatóságok a helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek javítani a madarak élőhelyeinek állapotát, például a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentésével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek