Ritka babirussza malackák születtek egy angol állatkertben

A veszélyeztetett faj nőstény egyedeinél most fordult elő először, hogy egyszerre három kismalacot hozzon a világra. Három malac egyszerre csak az esetek 4 százalékában születik a babirusszáknál.

Az észak-angliai Chester állatkertjében élő ritka indonéziai babirussza malackák május 20-án születtek, de a hatéves anyakoca, Kendari egészen mostanáig rejtegette őket a kíváncsi szemek elől. Csak most jött el a pillanat, hogy először megmutassa őket – közölte az állatkert.

Anglia Állatkert malackaForrás: chesterzoo.org

Jelenleg már csak mintegy ötezer babirussza él az indonéziai Szulavézi-szigeten. A populáció drasztikus csökkenését a vadászat okozta. Eleinte mindennapi állatai voltak a vidéknek, de ahogy az életterük egyre fogyatkozott, úgy a malacok létszáma is drasztikusan csökkenni kezdett, míg végül a sziget bizonyos pontjairól teljesen el nem tűntek.

Anglia Állatkert malackaForrás: chesterzoo.org

A Chester Állatkert, ahol David Attenborough, a híres természettudós és dokumentumfilmes is többször megfordult már, a közkedvelt malacféle egyik vezető tenyésztőhelyének is számít. Az állatkert szakértői együtt dolgoznak indonéz állatvédőkkel és az indonéz kormánnyal, hogy visszájára fordítsuk a babirusszák populációjának hanyatlását Indonéziában. Az első Európában született babirussza malackák 2012-ben születtek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek